Matolcsyék átadnak két szervezetet Fellegiéknek és utalják a pénzt

2010.10.08. 14:00 Módosítva: 2010.10.08. 14:03
Kormányközeli médiumok az ITD és a Magyar Turizmus hányattatott sorsa miatt támadták Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert. Most a két szervezet teljesen átkerül a Fellegi Tamás vezette nemzeti fejlesztési tárcához, a nekik járó pénzt pedig Matolcsyék átutalják.

A kormány döntésének, valamint a minisztériumok közötti munkamegosztásnak megfelelően 2011. október 11-ig kell rendezni az ITD Hungary és a Magyar Turizmus Zrt. finanszírozását – írja közleményében a két szervezet szakmai felügyeletét ellátó Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az elmúlt napokban a Magyar Nemzet és a HírTv élesen támadta Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, még úgy is, hogy hét közben Orbán Viktor kormányfő határozottan kiállt a tárcavezető mellett. A kormányközeli médiumok többek között az ITD és a Magyar Turizmus hányattatott sorsát rótták fel Matolcsynak, mondván, a csúcstárca nem utal pénzt a két szervezetnek, holott az feladata lenne. A két szervezet amúgy már hónapokkal ezelőtt átkerült Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési minisztériumához, de a finanszírozás a nemzetgazdasági tárca feladata lenne.

Az NGM mai közleménye arról ír, hogy a Magyar Közlönyben október 6-án megjelent 1208/2010. számú kormányhatározat rendezi az eddig két minisztérium felügyelete alatt álló ITDH és MT Zrt. helyzetét. A minisztériumok közötti munkamegosztással megegyező friss kormányhatározat szerint 2010. október 11-ig kell átvezetni a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz az ITDH és az MT Zrt. finanszírozását is biztosító célelőirányzatokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azért, hogy a célelőirányzatok átadása után a pénzügyi viszonyok rendezettek legyenek, a teljesítéssel igazolt, még fennmaradó költségvetési támogatásokat a mai nap átutalja.