Matolcsy és a vörösiszap

Ez történt a gazdaságban a 39. héten

2010.10.09. 10:01
Narancssárga hétfőre ébredt az ország, napilapok Matolcsy menesztéséről vizionáltak. Szárnyalt a forint, jól ment a tőzsde, kiszivárogtak a kormány adótervei. Végül mindent elvitt a vörösiszap.

A vasárnapi önkormányzati választás elsöprő Fidesz győzelemmel zárult, az ország 23 megyei jogú városából csak Szegeden nyert MSZP-s és csak Miskolcon volt szoros a verseny. Ezután többen úgy vélték, a kormány végre a költségvetésre és a jövő évi államháztartási tervekre összpontosíthat, ennek érdekében pedig megszorításokat is bejelenthet.

Erősödő forint és tőzsde

Így aztán hétfőn nemcsak a magyar befektetési termékek, de a forint is erősödésnek indult. Az euró hét elején már a 271-es szintet a frank jegyzések pedig a 202 forintot közelítették. A Budapesti Értéktőzsde indexe is erősödni tudott, az előző heti záróértékhez képest péntekig 371 ponttal emelkedett.

  38. heti záró 39. heti záró
BUX 23 045 23 416
OTP 5 258 5 400
Mol 21 005 21 000
Richter 46 900
48 725
Magyar Telekom 662 663

Üzengetés Matolcsyról

Mindeközben - elsőként a Magyar Nemzet hasábjain - találgatás indult a nemzetgazdasági miniszter jövőjéről. A lap kifejtette: fogy a levegő Matolcsy György körül és hamarosan napirendre kerül a leváltása. Utódként felmerült Hernádi Zsolt Mol-vezér neve is, akinek leváltásáról korábban szintén cikkezett a sajtó. A miniszter lecseréléséről szóló hírt azonban nem sokkal később Matolcsy, Hernádi és Orbán is cáfolta.

A Mol elnök-vezérigazgatója kiemelte: nem tartja magát alkalmasnak a kormányzati munkára, vállalatirányítóként szeretne tovább dolgozni. Itt kétségkívül sikeres: a magyar olajipari társaságot idén is a térség egyik vezető vállalatává választották, a Coface cégeket rangsoroló Top500 listáján a második helyezést érte el.

Több gyerek, kevesebb dohányzás

Fontos információkat tudtunk meg a héten a jövő évi adócsomagról is. Eszerint nemcsak a jövő évi személyijövedelemadó-rendszert, hanem a 2012-es és 2013-as szabályokat is már most törvényben rögzítik. Jövőre az egygyerekesek is kapnak családi adókedvezményt. Nő a minimálbér, szűkül az adójóváírásra jogosultak köre, így 300-400 milliárd forint marad a munkát vállalók zsebében.

Az így keletkező költségvetési lyukat jövedékiadó-emeléssel, a Robin Hood-adó meghosszabbításával, a távközlési szektorra kivetendő extraadóval és kiadáscsökkentéssel foltozná be a kabinet.

Ez azonban korántsem biztos, hogy elég lesz a kitűzött hiánycél betartásához: a Kopint-Tárki az idei évre 3,8 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár 3 százalékos helyett.

A számoknak az sem kedvez, hogy az Európai Bizottság (EB) bejelentette: nem támogatja hazánk és nyolc uniós ország kérését, így a jövőben sem lehet csökkenteni a kimutatott államháztartási hiányt azzal az összeggel, amit a költségvetés a magánkasszák miatt hiánnyal küzdő állami nyugdíjrendszerbe pakol.

Mindent vitt a vörösiszap

A héten visszaminősítette Írország hosszútávú kockázati besorolását a Fitch, és csúcsra ugrott az arany és amerikai olajár is. Előbbi unciánként 1 328,05 dollárért kelt el azonnali teljesítésre, egy hordó olaj pedig 84,43 dollárba került.

Október első hetét mégsem innen fogjuk megjegyezni, hanem a vörösiszapról. Az ugyanis elöntötte a Veszprém megyei Devecser és Kolontár településeket, miután hétfőn kora délután átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának a gátja.

Egyelőre nem tisztázott, hogy Magyarország eddigi legnagyobb vegyi katasztrófája kapcsán bekövetkezett halálesetek, személyi sérülések, épületek, élővizek és termőterületek várhatóan több milliárd forintra rúgó kárait ki fogja megtéríteni, mint ahogy az sem, mi lesz a tulajdonos Mal Magyar Alumínium Zrt. sorsa.