Gyöngyi
4 °C
13 °C

Varga: Tűzön-vízen át tartjuk a hiánycélokat

2010.10.10. 21:02
Varga Mihály szerint mindenképpen tartani fogják a tervezett hiánycélokat, Matolcsy György washingtoni beszámolója szerint pedig hitelminősítők egyre jobbnak tartják az ország és a térség kilátásait. Az iszapömlés miatti állami segítségnyújtás nagysága ma még megbecsülhetetlen.

Bár az EU elutasította a magánnyugdíjpénztári befizetések elszámolhatóságát, az egyeztetések nem értek véget, Magyarország továbbra is kitart álláspontja mellett, ám a kormány az uniós döntéstől függetlenül is, "tűzön-vízen át" tartja az idei 3,8 százalékos és a jövő évi 3 százalékos hiányt, mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Hír TV Kontraszt című műsorában.

Elmondta azt is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a vasárnapi kormányülésen számolt be washingtoni tárgyalásairól. " A gazdaságpolitikában eddig megtett változások egyre inkább bizalmat ébresztenek azokban, akik az országot finanszírozzák" - tolmácsolta a miniszter beszámolóját. Matolcsy György hitelminősítőkkel is találkozott, akik arról számoltak be, hogy az ország és a térség kilátásai egyre jobbak, mondta.

A jövő évi büdzsét firtató kérdésre elismerte, hogy az iszapömlés miatti állami segítségnyújtás nagysága ma még megbecsülhetetlen. Mint mondta, a jövő évi költségvetést úgy kell összeállítani, hogy a legfontosabb célokra fedezetet nyújtson és olyan adórendszer-módosítás társuljon hozzá, amivel elindulhat a munkanélküliség csökkenése. "Olyan gazdaságpolitika kell, amely a növekedés többletforrásain keresztül tudja az egyensúlyt is fenntartani" - mondta.

A jövőre tervezett egykulcsos szja-ról csak annyit mondott, hogy nincs még pont a végén, olyan adórendszert kell alkalmazni, amely a munkára ösztönöz és a munkahelyteremtést is szolgálja. 16 százalékos lesz az szja, arányos adózás lesz, amely egyetlen fontos szempontot vesz figyelembe: a népességcsökkenés megállítását, a gyermekvállalás ösztönzését, hangsúlyozta.