Intézkedni fog a kormány, hogy tartsa a hiánycélt

2010.10.12. 15:01 Módosítva: 2010.10.12. 15:09
Orbán Viktor nem árulta el, milyen lépéseket hoz meg napokon belül a kabinet, hogy azzal biztosítsa az idei költségvetésihiány-cél betartását.

Magyarország további lépésekre készül a következő napokban annak érdekében, hogy tartani tudja az idei 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Pécsen. A kormányfő a tervezett intézkedésekre nem tért ki az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

Az Európai Unió jövő évi magyar elnökségére utalva azonban úgy fogalmazott: e tisztség komoly felelősséget jelent, és "kínosan nevetséges volna, ha az elnökséget adó ország nem volna képes tartani az unióban általános gazdálkodási szabályokat".

Orbán Viktor azt mondta: "Mi nem vagyunk ilyen kellemetlen alakok. Ezért mi tartani fogjuk a vállalt kötelezettségeket, beleértve az ez évre vállalt 3,8 százalékos költségvetés hiányt". Kitért rá, hogy a magyar gazdaság az idén stagnált, de jövőre még a legóvatosabb intézmények - mint például az Európai Unió is - úgy látják, lesz Magyarországon gazdasági növekedés, ezért jó esély van rá, hogy jövőre az EU-ban elvárt 3 százalékos hiányt is tartani tudja az ország.

Magyarország azon kevés ország közé fog tartozni, amely a következő évben ezt a hiánycélt tartja, méghozzá úgy, hogy "a költségvetési gazdálkodás ésszerűsége nem öli meg, hanem gerjeszteni fogja a növekedést" - mondta. Hangsúlyozta: a magyar kormány szándéka megfogadni José Manuel Barrosónak a rektorkonferencián elhangzott szavait, miszerint fenntartható növekedésre van szükség. A magyar növekedés azonban nemcsak fenntartható lesz, hanem munkahelyteremtésen alapuló - jegyezte meg.

José Manuel Barroso rendkívül eredményesnek nevezte megbeszélését Orbán Viktorral, mint mondta, az EU jövő évi magyar elnökségi feladatai mellett áttekintették Magyarország gazdaságának helyzetét. A politikus azt mondta, megnyugtatók a hiánycél tartásával kapcsolatos magyar törekvések, tervek. "Biztosak vagyunk abban, hogy Magyarország képes lesz megtenni a fiskális konszolidációhoz, illetve a különböző reformokhoz szükséges lépéseket, amelyeket már előirányoztak" - jelentette ki. Hozzáfűzte, hogy az ország Orbán Viktor vezetésével ezeket sikerre viszi.

Az, hogy intézkedések nélkül nem tartható az idei költségvetésihiány-cél, régóta tudni lehet.

Még nyár közepén, az IMF és az EU 0,3 százalékos, azaz 80-90 milliárd forintos elcsúszást valószínűsített, azóta pedig nemhogy javult volna a helyzet, hanem inkább kedvezőtlenebbé váltak a körülmények. A tavalyi, eddig gondoltnál is magasabb hiány is kicsit nehezíthet a dolgon. Nemrég Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy lépéseket fontolgat a kabinet a deficitterv tartása végett. A tárcavezető kvótaértékesítésből származó extrabevételeket, állami vállalatok osztalékelőlegének elvonását, koncessziós díjakat említett.