A bankrendszer jóval erősebb frankot is elbírna

2010.10.13. 10:34
A jegybankelnök szerint a pénzügyi rendszernek nem okoznak gondot a bedőlő hitelek, az pedig szociálpolitikai kérdés, segít-e az állam a hiteleseken. Simor András úgy vélte, a bankrendszernek a jelenleginél jóval magasabb svájci frank-forint árfolyam sem okozna problémát.

Simor András az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában megerősítette, hogy az országnak nem feltétlenül van szüksége újabb IMF-hitelre, de a piacról fölvett kölcsön drágább. Ugyanakkor hangsúlyozta: az IMF-megállapodástól függetlenül szigorú költségvetési politikára van szükség, és csökkenteni kell a költségvetés hiányát.

Az MNB elnöke a közrádiónak nyilatkozva arról is beszélt, hogy a nemzetgazdasági miniszter a hétvégi washingtoni látogatásán tájékoztatta a Nemzetközi Valutaalap vezetőit az ország gazdasági és költségvetési kilátásairól.

A jegybankelnök úgy látja, hogy a pénzügyi rendszernek nem okoznak gondot a bedőlő hitelek, az pedig szociálpolitikai kérdés, hogy kormány segít-e a legrosszabb helyzetbe kerültek hiteleseknek. Simor András szerint a bankrendszernek a jelenleginél jóval magasabb svájci frank-forint árfolyam sem okoz problémát.

A jegybank politikájáról szólva az MNB elnöke elmondta, hogy az árstabilitásra és a pénzügyi rendszer stabilitására kell fókuszáljon.
A jegybankelnök szintén reagált a Népszava keddi értesülésére, miszerint három nagybank kivonul Magyarországról. Meglátása szerint nem valószínű, hogy bármelyik bank elhagyná hazánkat.