Itt a végső csapás a Vértesi Erőműre?

2010.10.13. 08:12
A Vértesi Erőmű (VÉ) Zrt. ellen újabb, több mint 6 milliárd forint értékű kifizetést ítélt meg a választott bíróság - közölte a társaság, hozzátéve: az ügy előzményének legfőbb oka a System Consulting (SC) Zrt.-vel 2008-ban kötött, majd még abban az évben visszamondott áramszállítási megállapodás.

A pert azután indította az áramkereskedők egy része, hogy a Vértesi Erőmű korábbi vezetése tulajdonosi felhatalmazás nélkül több milliárd forint értékben kötött áramvásárlási szerződést, amit később felmondott - írja a Napi Gazdaság.

Eddig két bírósági döntés született, mely az áramkereskedők igényét jogosnak ismerte el. Ebből az erőmű már kifizette a CEZ Magyarország Kft.-nek megítélt 1,9 milliárdos tartozását. A második, csaknem 2 milliárdról szóló elmarasztaló ítélet után a Vértesi Erőműnek nem maradt más lehetősége, mint a csődvédelmi eljárás kérvényezése, amely időt adhatott a hitelezőkkel való tárgyalásokhoz, illetve a követelések csökkentéséhez. A Vértesi Erőmű Zrt. hitelezői pár napja még elfogadták a javaslatot, hogy a társaság újabb 90 nappal meghosszabbítsa a csődvédelmi eljárást. A mostani peres döntés értelmében azonban teljesen új helyzet állt elő.

A hatmilliárd forint feletti követelést a szerb tulajdonosi hátterű EFT Budapest Zrt. felé kell kiegyenlítenie az erőműnek, ez a társaság teljes ellehetetlenülését okozhatja. A VÉ évek óta állami segítséggel működik, évről évre több támogatásra szorul, tartalékai az összeg töredékét sem fedezik. A társaság vezetése a napokban megvizsgálja a kialakult helyzetet és megteszi a szükségesnek ítélt lépéseket - fogalmaz a közlemény.