Orbán Viktor bejelentéseket tesz

2010.10.13. 15:05

A miniszterelnök várhatóan arról beszél, milyen lépésekkel próbálja biztosítani a kormány a 3,8 százalékos hiánycél tartását. Orbán kedden Pécsen beszélt arról, hogy további lépésekre készül a hiánycél tartása érdekében, de hogy milyen lépésekre gondolt, azt nem árulta el.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orbán Viktor szerdai, a Millenárison tartott beszédének tartalmáról előzetesen nem szivárogtak ki részletek. A miniszterelnök kedden Pécsen beszélt arról, hogy további lépésekre van szükség a tervezett, 3,8 százalékos hiány tartásához. Azt nem részletezte, hogy milyen lépésekre gondolt. Az EU és az IMF a nyár közepén azt valószínűsítette, hogy a hiány 0,3 százalékkal, 80-90 milliárd forinttal lesz nagyobb a tervezetnél. Azóta romlott a helyzet, a tavalyi hiány a vártnál magasabb lett, ez pedig az idei hiányra is kihatással van.

  • Orbán Viktor a Széll Kálmán Alapítvány meghívására beszél a Millenárison. A miniszterelnök beszédét Fodor István, az alapítvány kuratóriumának elnöke vezette fel. Orbán beszédét a kormány tagjai és több gazdasági vezető, többek között Demján Sándor, a VOSZ elnöke, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke is az első sorból hallgatja.

    03
    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Beszéde kezdetén Orbán Viktor köszönetet mondott a Széll Kálmán Alapítványnak, ami akkor segített egyben tartani a jobboldali gazdasági vezetőket, amikor politikai ellenszél volt. Orbán szerint ez "nem volt veszélyek nélküli". Mostanra azonban a helyzet megváltozott.

  • "Magyarország kormánya kihelyezett ülést tartott Devecser városában, és azt a döntést hozta, hogy levonulhatnak a mentésre kivezényelt katonák, a Kolontáriak pedig péntekre visszaköltözhetnek otthonaikba" - jelentette be.

  • Orbán szerint a Széll Kálmán Alapítvány rendezvényein mindig ugyanaz a kérdés, hogy mi lesz. Azon filozofálgatott, hogy ez egy különleges kérdés, hiszen újra és újra fel lehet tenni a kormányának, ami pedig hónapok óta ugyanazt mondja és teszi. "Mintha nem akarnák elhinni, hogy mi azt mondjuk, amit gondolunk, azt tesszük, amit gondolunk" - mondta.

  • Orbán azt fejtegette, hogy vajon miért nem hiszik el neki, hogy azt teszi, amit mond. Erről szerinte nem az ellenzék sikeres propagandája tehet - mert az nem létezik, talán inkább az, hogy "még a polgári oldalon is" sokan vannak olyanok, akik nem látják, hogy a világ jelentős átrendeződése zajlik. A Fidesz szerinte ebből az átrendeződésből eredezteti terveit.

  • A miniszterelnök továbbra is azt fejtegeti, hogy a világban nagy változás zajlik, az eddig megismert világnak vége. Az elmúlt években elmondott, a globális kapitalizmus végét jósló beszédeiből idézget. A változó világra az erősebb állam és a társadalmi cselekvés lehet a válasz, és ezt most is így gondolja.

  • "Világunkban tektonikus mozgások zajlanak. Tabuk és dogmák dőlnek meg nap mint nap" - állította Orbán, ahogy azt is, hogy mindenki számára nyilvánvaló, hogy új világrend van. Ezt bizonyítja szerinte az is, hogy az elsősorban a nyugati országokat sújtó pénzügyi válság után Afrikában és Ázsiában indult rohamos fejlődésnek a gazdaság. A Világbank elnökét idézte, aki szerint most ért véget az ipari forradalom.

  • Ebben az új világrendben kell sikeres, versenyképes országgá tenni Magyarországot, de ehhez előbb fel kell tárni a válság okait, mondta Orbán. Szerinte az a baj, hogy a Nyugat nem használta ki kellően erőforrásait, a munkát és az állandóságot. Értékteremtés helyett spekulációra, az állandóság és a kulturális hagyományok tisztelete helyett pedig mindenféle utópiákra épített.

    05
  • Orbán az ideológiai megalapozás után azt mondta, mindez indokolta a kormányzat eddigi cselekvéseit, és ezért van szükség újabb akcióterv bejelentésére. Az eddigi visszajelzések szerinte pozitívak, mert jobb a hangulat az országban, pedig "nehéz időket élünk, sőt, zord időket". Sok és nehéz kihívással kell szembenézni.

  • A még mindig tartó pénzügyi válság mellett tavasszal árvizek pusztítottak, most pedig a legsúlyosabb ipari katasztrófával kell szembenézni. Ennek ellenére Orbán szerint az ország "szinte öntudatosan néz szembe a nagy problémákkal, és szinte reményteljes várakozással tekint a jövő felé". "Mi magyarok tudunk valamit, amit húsz évig nem tudtunk" - mondta.

  • Orbán szerint az történt, hogy most nem valami ellen, hanem valami mellett teremtődött meg a nemzeti összefogás. Orbán szerint a politikai kultúránk jellemzője "a negatív szabadság" melletti kiállás. A negatív szabadság például az állami elnyomás alóli kibúvás. Most viszont Orbán szerint nem csak azt mondta meg a nép, hogy mit nem akar, hanem azt is, hogy mit akar.

  • "Valljuk be, ebben az ellenzék is értékes segítséget nyújtott" - mondta Orbán, hiszen az ellenzék szerinte a közös célok elutasítására buzdította a választókat. Az eredmény szerinte azt bizonyítja, hogy a nép egyetért a kormány céljaival. Szerinte ez a helyes olvasata az önkormányzati választásoknak, és ezért is lehet forradalomról beszélni.

  • A hosszas ideológiai bevezetés után a miniszterelnök rátért lényegi mondandójára. De nem a lényegre, mert előbb még az előző kormányok munkáját ostorozta. Szerinte a baj a megszorításokkal volt eddig, ezért is szakítottak most a megszorítások politikájával. Igazságtalannak nevezte, hogy az állami túlköltekezést az állampolgárokkal fizettették meg.

  • A kormány második intézkedési csomagja az arányos teherviselés elvén alapul majd, mondta Orbán. Az akciótervet hétfőn terjeszti a parlament elé. Arról beszélt, hogy most azokon lesz a sor, akik eddig nem vállaltak részt a nehézségek leküzdésében. Azoktól kérne pénzt, akiknek van profitja, mondta. "Szélesítjük az együttműködés gazdaságpolitikáját" - fogalmazta meg azt, hogy valamilyen formában pénzt vonnak el a nyereséget termelő vállalkozásoktól. "Válságadókat fogunk bevezetni" - mondta ki végül.

    04
  • A válságadót három évre vetné ki a kormány. A telekommunikációs cégektől évi 61 milliárd forint, az energiaszektor cégeitől évi 70 milliárd, a kereskedelmi vállalatoktól évi 30 milliárd adóbefizetést várnak. A kormány emellet 2011. december 31-ig felfüggeszti a magánnyugdíjpénztári kifizetéseket. A már futó ppp-kontraktusokat újratárgyalják, újakat nem kötnek, a meg nem kezdett beruházások szerződéseit felfüggesztik.

  • Orbán szerint Magyarországnak kéne plusz egymillió munkahely és plusz egymillió gyerek. A cél érdekében átfogó adórendszert vezetnek be. Az egykulcsos adórendszert ő "arányosnak" nevezte, és ismét megemlítette, hogy az adóbevallás egy söralátéten is elférhet majd. Ezután az új alkotmány megalkotásának fontosságát hangsúlyozta.

  • "Higgyék el, van keresnivalónk az új világban" - zárta beszédét Orbán.