Egy nap alatt áthajtják az extraadókat a parlamenten

2010.10.15. 14:50 Módosítva: 2010.10.15. 14:58
Viharos gyorsasággal, egy nap alatt megtárgyalhatják és meg is szavazhatják a kormányfő által minap bejelentett, a költségvetésnek 161 milliárd forintot jelentő extraadókról szóló törvényjavaslatokat.

Már hétfőn elfogadhatja az Országgyűlés az úgynevezett válságadók bevezetéséről szóló kormánypárti képviselői önálló indítványt. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság soron kívüli ülésén bejelentette, hogy még ma benyújtják a parlamentnek az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvényjavaslatukat - mondta az Országgyűlés sajtófőnöke a Fidesz kezdeményezésére összehívott házbizottsági ülés után.

Tekintettel az előterjesztésben szereplő törvényi határidőkre, a Fidesz-frakció a javaslat tárgyalása kapcsán házszabálytól való eltérést kér, azt kezdeményezve: jövő hétfőn kerüljön napirendre a törvényjavaslat, még aznap tárgyalják meg, és döntsenek is róla a képviselők.

A házszabálytól való eltérést nem támogatta az LMP, támogatta a KDNP és a Jobbik, az MSZP pedig azt ígérte, délután két óráig kialakítja álláspontját.

Egy hónap lesz hátra az évből, amikor hatályba lép az éves adó

A házszabálytól való eltéréshez, vagyis ezesetben ahhoz, egy nap alatt lerendezzék az egész parlamenti eljárást, és törvényt hozzanak, a képviselők 80 százalékának egyetértése kell. A kormánypárti frakciónak egyedül nincs elég képviselője ehhez, de a Jobbikkal együtt már igen, így szinte biztosra vehető, hogy egy nap alatt át fogják hajtani a parlamenten a különadós előterjesztést vagy előterjesztéseket. A törvényjavaslat(ok)at egyébként nem a kormány jegyzi majd, hanem egyéni képviselői javaslatként kerülnek az Országgyűlés elé, kikerülve a kötelező államigazgatási és társadalmi egyeztetést.

A mostani jelek szerint november utolsó napjaiban, vagy december elején léphetnek hatályba az extraadók. (Addigra elfogadhatják azt a törvényjavaslatot, amely a jelenlegi 45-ről 40 napra csökkentené azt az időtávot, amelynek el kell telnie egy adókötelezettséget növelő törvény kihirdetése és hatályba lépése között.) Vagyis nagyjából úgy lépnek életbe, hogy az évből már csak egy hónap van hátra, mégis az egész éves gazdálkodás alapján kötelezik majd az energetikai, telekommunikációs, kereskedelmi cégeket az extraadó megfizetésére.

Az adócsomagot holnap nyújtják be

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke megerősítette, hogy a kormány szombaton nyújtja be a 2011-es adótörvényekre vonatkozó javaslatát, amelynek sürgős tárgyalását kéri; a vita október 25-én kezdődik.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy további extraadókat szándékoznak bevezetni, amelyeket a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektor és a kereskedelmi áruházláncok fizetnek majd be a költségvetésbe három éven keresztül. Éves szinten 161 milliárd forintot várnak a három különadóból.