Fellegi újabb csatát nyert Matolcsy ellen

2010.10.15. 06:16
Ismét csatát nyert Fellegi Tamás minisztériuma a Matolcsy György által vezetett tárca ellen, ezúttal az Oroszországgal és a volt szovjet térséggel foglalkozó FÁK osztály az áldozat - értesült a Napi Gazdaság Online.

Ez az osztály a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) külkereskedelem-fejlesztési főosztálya alatt működött az Európa és az Európán kívüli osztályok mellett, jelezve, hogy Oroszországra és a FÁK-államokra külön is koncentrálnak. A Napi Gazdaság úgy tudja, az osztály feladatait részben egy új egység, a BRIC-országokkal (azaz Brazíliával, Oroszországgal, Indiával, illetve Kínával) és a nagybefektetőkkel foglalkozó osztály veszi át.

Az, hogy a Fellegi Tamás vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) magának akarja az orosz és a FÁK területet, természetesnek is tekinthető. Fellegi ugyanis a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnöke, valamint a magyar-orosz gazdasági együttműködésért felelős kormánybiztos is egyben.

Az ügyben a lap megkereste az érintett minisztériumokat: a fejlesztési tárca szerint az NGM az illetékes, utóbbi viszont lapzártág nem válaszolt a kérdésekre.

Kormányhivatal lehet az ITD-ből

Január 1-jétől indulhat a jelenleg az NGM szakmai és az NFM tulajdonosi felügyelete alá tartozó ITD Hungary Zrt. átszervezése. A lap úgy tudja, a korábbi hírekkel ellentétben csak a befektetésösztönzési szervezetet és a Magyar Turizmus Zrt.-t vonják össze, vagyis ebből a körből az Agrármarketing Centrum kimaradhat. Nem kizárt az sem, hogy az összevont szervezet nem gazdasági társaságként, hanem kormányhivatalként működik tovább.