Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

60 milliárdot mi fizetünk az extraadókból

2010.10.18. 17:52 Módosítva: 2010.10.19. 01:12
A különadóval sújtott cégek idén még nem, de jövőre már emelik áraikat, így a 160 milliárdos teherből 60 milliárdot áthárítanak a fogyasztókra. És 40 milliárdnyi beruházást elhalasztanak - állítja a Költségvetési Tanács.

Hiába fogadkozik a kormány bármely tisztségviselője, hogy a még ma a parlament által elfogadandó extraadókat nem háríthatják át a fogyasztókra az adóval sújtott cégek, ez meg fog történni – legalábbis ezt állítja a Költségvetési Tanács elemzése.

A különadók valamikor december első napjaiban léphetnek életbe, vagyis év végéig még egy hónap sem lesz hátra, ezért nem valószínű, hogy idén a fogyasztók áremeléssel szembesülnének. Azonban jövőre a 164 milliárd forintra becsült extraadó tekintélyes részét termékeik megdrágításával áthárítják az ügyfelekre a bolti kiskereskedő cégek és a távközlési vállalatok, emiatt a fogyasztók 60 milliárd forint tehernövekedéssel fognak szembesülni, és rá egy évre is ennyit fognak áthárítani az ügyfeleikre a sarccal sújtott cégek. Az energiaszektorban működő vállalkozások kevésbé tudnak az áremeléshez nyúlni, a hatóságilag szabályozott árak, az erős importverseny és a benzinturizmus miatt, ezért ott a fogyasztók pénztárcáját kevésbé apasztják a céges adók.

Az adóval sújtott cégek másként is reagálni fognak a tehernövekedésre. Beruházásaik elhalasztását is sokan választják majd, a Költségvetési Tanács becslése szerint évente 40 milliárd forintnyi beruházást ütemeznek át. A beruházások késleltetése leginkább a távközlési szektorra és az energetikai cégekre lesz jellemző.

A kedvezőtlen hatások rövid távon, pár éves viszonylatban jelentkeznek. A Költségvetési Tanács hozzá is teszi elemzésében, hogy a szektorokra kivetett extraadók hatásai olyanok, mintha fogyasztásiadó-növelés (áfaemelés) történne, és ha ez a munkát terhelő adók csökkentését váltja ki (jelen esetben ez a helyzet áll fenn, mert a gáláns szja-csökkentés részbeni fedezete az extraadók bevezetése), akkor hosszabb távon a lépés magasabb termeléshez és fogyasztáshoz vezethet.

Az extraadók közül a bolti kiskereskedelmi különadó igen koncentrált: az 1500 adófizetőből mindösszesen 11 cég árbevétele lépi át a legmagasabb adókulcs határát, és így ők fizetik a kormány becslésénél nagyobb, 37 milliárdos adó kilenctizedét. A távközlési ágazatban 15 cég fogja (öt milliárd forint feletti árbevételt elérve) a teljes 70 milliárdos adóbevétel 97 százalékát leróni. Az energetikánál húsz cég fogja a teljes, 31 milliárdos adótömeg 85 százalékát fizetni.

A lakossági fogyasztás visszaesése és a vállalati beruházások elhalasztása a gazdasági növekedést alig mozgatja meg, az idei, szerény (1 százalék alatti) gazdasági növekedés még nem látja kárát az extraadóknak, de jövőre már 0,1 százalékponttal lehet kisebb a bővülés a különadók nélküli helyzethez képest. 2012-ben nem befolyásolják a különadók a növekedést, aztán 2013-ban – az elhalasztott beruházások és fogyasztás felzárkózása miatt – még gyorsíthatják is, 0,1 százalékkal.

A költségvetési egyenleg az időszak elején ugyancsak kevésbé javulhat. A kormány évente 161 milliárd forinttal szeretné mérsékelni a büdzsé hiányát a különadók segítségével, ám idén csupán 144 milliárd forinttal csökkenhet a deficit. (A különadókból 161 milliárd forint befolyik az államkasszába, de több társaság veszteséges lesz, ezért kisebb társasági adót fog fizetni.) 2011-ben a cél túl fog teljesülni, 164 milliárddal javítják az államháztartás szaldóját a különadók, 2012-ben pedig 185 milliárd forintot nyer rajtuk a büdzsé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!