Lesznek nyertesei is a vörösiszap-katasztrófának

2010.10.18. 08:17
Az ajkai vörösiszap-tározó gátjának átszakadása után kialakult katasztrófa jelentős növekedést indíthat be a most éledező európai környezetszennyezési felelősségbiztosítások területén. A vállalatok ugyanis kezdenek ráébredni, hogy a katasztrófák utáni kárrendezés hatalmas költségeivel szemben érdemes "bebiztosítani" magukat.

Nick Bacon, a Bowring Marsh biztosítási alkusz cég igazgatója szerint a Magyarországon történt katasztrófa lehet a fordulópont az európai környezetszennyezési felelősségbiztosítások értékesítésében, ez a piac azonban továbbra is igen szerény méretű, írja a Reuters.

Ennek a folyamatnak a fő nyertesei elsősorban az amerikai ACE, Chubb, AIG és az XL, valamint az európai versenytársak, az Axa és az Allianz lehetnek. Ezek a vállalatok uralják jelenleg a piacot, amely iparági adatok szerint most még csak 60 millió euró nagyságú.

Biztosítási szakemberek szerint Európa környezetszennyezési felelősségbiztosítás piaca embrionális fázisban van, szemben az USA-val, ahol a biztosító társaságoknak évente 2,5 milliárd dollárnyi díjbevételt biztosít ez a résszegmens.

A piacméretek közötti különbség egyik legfőbb oka, hogy míg Európában a környezetvédelmi károk esetében a helyreállítás költségei a hagyományos felelősség-biztosítási konstrukciók keretén belül megoldható, addig az Amerikai Egyesült Államokban a katasztrófákkal kapcsolatos költségek csak a kifejezetten ezekre a károkra kötött biztosításokkal fedezhetők.

A másik tényező, ami miatt nehezen terjednek Európában a környezetszennyezési felelősségbiztosítások, az a 2009-ben hatályba lépett EU direktíva (Environmental Liability Directive) nem egységes betartatása az Európai Unió egyes tagországaiban. Komolyabb kényszer nélkül ugyanis a vállalatok nem érzik szükségét ezeknek ilyen jellegű biztosítások megkötésének.

A biztosítói szektor szereplői szerint a környezetszennyezési felelősségbiztosítások iránt a következő időszakban növekszik majd a kereslet, hiszen az új EU direktíva komolyabb betartatása várható. Az USA-ban a 70-es években hasonló katasztrófák vezettek oda, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos jogi szabályozás komolyabbá váljon. Az ajkai katasztrófa és az ahhoz hasonló események katalizátorként szolgálhatnak ebben a folyamatban Európában, ráébresztve a kormányokat a nem megfelelő szabályozás következményeire.