Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A Spar szerint törvényellenes a különadó

2010.10.22. 16:54
A magyarországi válságadó felfoghatatlan és törvényellenes - bírálta az osztrák Spar hálózat vezetője, Gerhard Drexel a magyarországi leánycég által fizetendő új adót.

Az adónem az idén 20-25 millió eurójába kerül a Sparnak, de nehéz lenne bármit is tenni ellene, mondta Gerhard Drexel egy bécsi sajtóbeszélgetésen. Az osztrák Spar hálózat vezetője úgy fogalmazott: az ilyesmi ijesztő az Európai Unióban.

Drexel elmondta, hogy az ausztriai helyzet kedvező a Spar számára: az idei első háromnegyed év adatai szerint a forgalomnövekedés még magasabb, mint a tavalyi 3,2 százalék volt. A Spar-hálózat egészében ugyanakkor csak 1 százalék volt a bővülés az AC Nielsen piackutató adatai szerint. A kelet-európai helyzet a Spar számára országonként különböző, de a magyarországi helyzet érinti leginkább a csoportot - hangsúlyozta.

A sávos adózás alapján 500 millió forint árbevételig nem kell fizetni, az 500 millió és 30 milliárd forint közötti bevételrész után 0,1 százalék, a 30 milliárd és a 100 milliárd forint közötti forgalmi hányad után 0,4 százalék, a 100 milliárd forint feletti értékesítés összege után 2,5 százalék az adókulcs, az adóalap pedig a nettó árbevétel.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség hétvégén végzett gyorsfelmérésének előzetes adatai szerint a kereskedelmi láncok közül a Tesco fizetheti a legtöbb különadót, 12,1 milliárd forintot, majd a Spar és az Auchan következik, 6,1, valamint 3,4 milliárd forintos terheléssel.