Hernádi: Az állami tulajdon védené a Molt

2010.10.22. 09:21
Védené az ellenséges felvásárlástól a MOL-t, ha a magyar állam megvásárolná az orosz Szurgutnyeftegaz részvénycsomagját - mondta Hernádi Zsolt, az olajtársaság elnök-vezérigazgatója az MR1 reggeli műsorában pénteken.

Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta, hogy ez az állam számára is megnyugtató lenne, mert a MOL olyan stratégiai eszközöket birtokol, amelyek nem csak a magyar állam, hanem a közép-európai országok számára is fontos az, hogy ne kerüljenek ellenséges kézbe.

Hernádi Zsolt kijelentette, hogy nem folynak tárgyalások a MOL és a Szurgut között. A tulajdonosok közötti adásvételi tárgyalásokról általában értesítik az olajcég menedzsmentjét - mondta, hozzáfűzve: "ha kérnek, akkor adunk támogatást".

"Az elmúlt tíz évben mindig regionális játszmában éreztem a MOL-t" - mondta Hernádi. Energiapolitikáról lévén szó, rossz jel lenne, ha MOL nem lenne részese - tette hozzá.

A MOL elnök-vezérigazgatója határozottan kijelentette, hogy az INA nem lehet alku tárgya a Szurgut MOL-részvényeivel kapcsolatban. A horvátországi olajcég irányításának megszerzése Európán kívüli lehetőségeket biztosít a MOL számára, mondta a Hernádi és utalt szíriai kitermelési lehetőségekre, de megemlítette az adriai lelőhelyeket is.

A válságadó esetleges meghosszabbításával kapcsolatban Hernádi Zsolt ismét kifejtette, hogy az nagyon rossz üzenet lenne minden külföldi és magyar befektetőnek. "A rendcsinálás mindenkinek érdeke" - mondta a MOL elnök-vezérigazgatója - a makro gazdasági rendcsinálás is az, hogy az állam hatékonyabban működjön, de minden ilyen programnak két-három éven belül meg kell térülnie - hangsúlyozta a MOL elnök-vezérigazgatója.