Dicséret és kérdések Londonból

2010.10.25. 16:20
A magyar kormány többször megerősített kötelezettségvállalása az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélok mellett egyértelműen kedvező a magyar befektetési termékek piaci értékelésének szempontjából, ám a célok elérésére választott módszer és a reformtervek hiánya "kérdéseket vet fel", a magán-nyugdíjpénztári átutalások leállítása pedig növelheti Magyarország devizakötvény-kibocsátási igényét jövőre - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja a legutóbbi magyarországi piaci fejleményekről befektetőknek hétfőn kiadott elemzésében azt írta, hogy Magyarország - a cég által vezetett feltörekvő térségi kötvénypiaci index alapján - jelenleg túlteljesítő az indexben figyelembe vett, meghatározó felzárkózó piacok között.

Ehhez hozzájárul a befektetői hozamvadászat az általánosan kedvező piaci környezetben, valamint az arra utaló "mind erősebb jelek" - és az általuk keltett piaci várakozások -, hogy a Fidesz-kormány nem fog visszalépni költségvetési kötelezettségvállalásaitól.

Kérdések is vannak

A deficitcélok melletti "biztató" elkötelezettség ellenére is azonban "kérdések merülnek fel" a célok elérésére választott kormányzati módszerekkel kapcsolatban. A válságadóztatás ugyanis a növekedésre és belföldi keresletre, a hosszú távú strukturális reformtervek melletti elkötelezettség hiánya - elsősorban az egészségügyi ellátásban, valamint az önkormányzati és az állami vállalati szférában -  pedig Magyarország adósprofiljára gyakorol nyomást - írták a Barclays Capital londoni elemzői.

Mindemellett a magán-nyugdíjpénztári átutalások tervezett leállítása a hazai piacról történő finanszírozásra gyakorolhat "bizonyos mértékű" nyomást, tekintettel arra, hogy a nyugdíjalapok fontos szereplői a hazai adósságpiacnak. Ezért 2011-ben növekedhet a külső piaci kötvénykibocsátási szükséglet, amely - figyelembe véve egy 2 milliárd eurónyi, esedékessé váló EU-adósságrészt, és további 2 milliárd euró értékű, lejáró eurokötvényt - "egyébként is tekintélyes" - áll az elemzésben.

A Barclays Capital szerint "kritikus fontosságú lesz" a hitelminősítők reakciója a 2011-es költségvetési terv hivatalos beterjesztése után. A ház felidézi, hogy az egyik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's továbbra is leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást tart érvényben a magyar adósosztályzatra, amely e cégnél "BBB mínusz", vagyis a még befektetésre ajánlott kategória legalacsonyabb szintje.

A Barclays Capital közölte, hogy az általa felvázolt háttér alapján "változatlanul óvatosan" ítéli meg Magyarország adósprofilját, és nem hiszi, hogy a magyar befektetési termékek piacán az utóbbi hetekben tapasztalt fellendülés tartós maradhat.

Növekedési kockázatot lát a BNP Paribas

Egy másik nagy befektetési bankcsoport, a BNP Paribas fogyasztási és növekedési kockázatokat lát a tervezett magyarországi adóintézkedésekben. A ház befektetőknek összeállított helyzetértékelése szerint  a személyi jövedelemadó és a társasági adók mérséklése, valamint az egyes szektorokra kirótt válságadók együttes nettó adóteher-csökkentő hatása a hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékának felel meg jövőre.

A háztartásoknál várhatóan 300 milliárd forint elkölthető jövedelemtöbblet marad, ám a BNP Paribas elemzői által felvázolt alapeseti forgatókönyv szerint a lakosság ennek valószínűleg csak a felét fordítja majd fogyasztásra, a fennmaradó részt zömmel a devizaalapú adósságok megnövekedett törlesztési terhei viszik el.

A cég forgatókönyvében szerepel az is, hogy a vállalati szektor a társasági adó csökkentéséből és az újonnan kirótt válságadókból eredő, nettó 211 milliárd forintos jövő évi adótehertöbbletnek hozzávetőleg a negyedével csökkenti beruházási kiadásait.

Ezek az előrejelzések a BNP Paribas számításai szerint azt valószínűsítik, hogy a személyi fogyasztás 2011-ben 1 százalékponttal magasabb, a vállalati beruházási érték 0,8 százalékkal alacsonyabb lesz ahhoz képest, mintha az adóztatásban nem történt volna változás.

Ez azonban az alapeseti forgatókönyv, és a ház által felvázolt "kockázati" forgatókönyvben az a lehetőség szerepel, hogy a vállalati szektor a nettó adóteher-növekedés teljes összegével csökkenti beruházási kiadásait. Ebben az esetben jóval meredekebben, 3,0-3,5 százalékkal esne a beruházási érték - áll a BNP Paribas elemzésében.

Jövőre behozza a pénzt, de mi lesz utána?

Az adótervek esetleges másodlagos negatív hatásainak kockázataira már más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet. A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni befektetési tanácsadó csoport  minapi elemzése szerint a magyarországi adótervekkel a jövő évi hiánycél "kényelmesen" elérhető. Az intézkedések időleges jellege azonban azt jelenti, hogy "2012-vel kapcsolatban már nagyobb kérdőjelek merülnek fel", és ha nem lesz meredek gazdasági fellendülés - ami szinte biztos -, akkor abban az évben jó eséllyel további költségvetési intézkedések válnak szükségessé a hiány újbóli növekedésének elkerülésére.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy jóllehet a bejelentett korrekciós lépések valószínűleg elérhetővé teszik a 2010-2011-es államháztartási célokat, az intézkedések ideiglenes "és bizonyos mértékig növekedés gátló" jellege azonban kockázatot jelent a középtávú költségvetési kilátásokra. A cég véleménye szerint a finanszírozási kockázatok között van, hogy az intézkedések ideiglenes és adóztatásra alapozott jellege nem erősíti a bizalmat a külföldi befektetők körében.