MNB: veszélyes a nyugdíjpénzek elvonása

2010.10.25. 17:16
A jegybank monetáris tanácsa szerint az elmúlt két évtized egyik legfontosabb döntése a nyugdíjkasszák megteremtése volt. A vegyes rendszer ötvözi a magánkasszák és az állami rendszer előnyeit, kiszámíthatóbb nyugdíjakat és kisebb kockázatokat eredményez. A jegybank szerint nem szabad felhasználni a nyugdíjra félretett pénzeket a költségvetés egyensúlyának megteremtéséhez, ugyanakkor az elmúlt évek hozamainál tényleg jobb eredmények kellenek.

A jelenlegi hárompilléres nyugdíjrendszer elősegíti a kockázatok megosztását, összességében biztonságosabb, kiszámíthatóbb nyugdíjakat eredményez.

A költségvetés folyó finanszírozásának problémáit még átmenetileg sem szabad a nyugdíj-megtakarítások terhére orvosolni – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állásfoglalásában.

A tőkefedezeti rendszer előnyei

Egyrészt képes függetleníteni a nyugdíjkifizetéseket és a rendszer fenntarthatóságát a demográfiai folyamatoktól, így lehetővé teszi, hogy a nyugdíjrendszer az idősek arányának várható növekedése mellett is kiszámítható és stabil maradjon.

Másrészt nagymértékben korlátozza annak a lehetőségét, hogy az állam rövid távú politikai vagy költségvetési érdekek mentén időről időre változtasson a nyugdíjrendszeren, és így csökkentse a jövőbeli nyugdíjkifizetések biztonságát, kiszámíthatóságát.

A három pilléren alapuló nyugdíjrendszer megteremtése a rendszerváltás utáni közpénzügyi politika egyik legnagyobb hatású, előremutató, a társadalom öngondoskodását, az egyén önálló felelősségvállalását erősítő lépése volt. A járulékalapú állami és a tőkefedezeti elven működő magánpénztári nyugdíjrendszer kiegészítik egymást, segítik a kockázatok megosztását, együttesen stabilabb, kiszámíthatóbb nyugdíjakat eredményeznek – véli az MNB.

Biztos vagyok benne, hogy a kormány végzett hatásvizsgálatokat, mert nem gondolom, hogy enélkül belevágnának egy 20-40-50 évre ható folyamatba - mondta az MNB elnök Simor András. A jegybanknak egy hét alatt nem volt módja hatásvizsgálatot készíteni.

Államfüggőbbek leszünk

A magánnyugdíj-pénztári rendszer kiszámítható működésének veszélyeztetése csökkenti a hosszú távú megtakarításokba vetett bizalmat, az egyéni életpályák kiszámíthatóságát, és erősíti a társadalomnak az állami újraelosztástól való függését. A nyugdíjrendszer jelentős átalakítása ezért stabilitási kockázatokat jelenthet.

A jegybanki közlemény szerint, ha az állam a nyugdíj-megtakarításokat a költségvetés hiányának finanszírozására költi el, az növeli az államháztartás fenntarthatóságával kapcsolatos kockázatokat és így rontja a gazdaság növekedési kilátásait.

Ez lenne a jó megoldás

Nem tudja az MNB, miről beszélt Lázár

A parlamentben napirend előtti felszólalásában a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János egy MNB tanulmányra hivatkozva állította, hogy a nyugdíjkasszák a jegybank előrejelzései szerint csak 2050 körül tudták volna elérni az elvárt hozamokat. Megpróbáltuk előkeresni a tanulmányt, de nem találtunk, úgy tudjuk, az MNB sem értik, hogy pontosan mire utalhatott Lázár, nyugdíjtanulmány ugyanis a jegybankban rég nem készült. Feltehetően egy régebbi - több éves, vagy régebbi - dokumentumra utalhatott Lázár.

A hazai magánnyugdíj-pénztáraknak az elmúlt évtizedben nyújtott hatékonyságát, teljesítményét számos jogos kritika érte.

Ezeket a hiányosságokat nem a rendszer felszámolásával, hanem szabályozói eszközökkel, a verseny erősítésével célszerű kezelni – olvassuk a közleményben.

A szabályozásnak a magánnyugdíj-pénztári rendszer fenntartása mellett a működési költségek tartós csökkentését, illetve az elmúlt évtized teljesítményéhez képest a portfóliók reálhozamának érdemi emelkedését kell céloznia.