Korruptabbak lettünk

2010.10.26. 13:15
Magyarországot korruptabbnak látják, miután hazánk négy helyet csúszott vissza a Transparency International legfrissebb, ma megjelent korrupciós rangsorában. A nemzetközi korrupcióellenes szervezet felmérése szerint Magyarország 4,7 ponttal az 50. helyen áll, így a régiós átlag alá kerültünk. A piac türelmetlen és mihamarabbi hatékony fellépést vár a magyar kormánytól.

Egy év alatt 0,4 ponttal esett vissza a szervezet által összeállított, Magyarországra vonatkozó Korrupció Érzékelési Index (Corruption Perception Index - CPI) értéke, ami a környező országokban megfigyelt változásokhoz képest is kiemelkedőnek mondható.

Korrupció-érzékelési index

A korrupció-érzékelési indexet (CPI) különböző felmérések összesítésével készítik évente a TI berlini titkárságán. A CPI tehát a " felmérések felmérése", amely azt vizsgálja, hogy a nemzetközi és a helyi elemzők és üzletemberek milyen súlyosnak látják a korrupció problémáját a CPI-ban szereplő országokban. Az összetett index 13-féle szempont alapján, nullától tízig terjedő skálán osztályozza az országokat. Az alacsony pontszám jelentős, a magas csekély mértékű korrupcióra utal.

Magyarország 4,7 pontos értékével az 50. helyre csúszott vissza. A globális lista élen holtversenyben Dánia, Új-Zéland és Szingapúr áll. A nemzetközi szervezet által összeállított rangsorban 4 régiós ország került hazánk elé, idén először Litvánia és Lengyelország is megelőzte Magyarországot.

A Transparency International Magyarország prezentációjából az is kiderül, hogy az európai országok között Magyarország szenvedte el az egyik legjelentősebb csökkenést a CPI-index tekintetében. Az uniós tagállamok között egyébként hazánk a 18. helyen áll.

Hazánk esetében az üzleti szektor véleményét mérő mutatók romlottak jelentősen. A piac türelmetlen és mihamarabbi hatékony fellépést vár a kormánytól, hiszen a gazdasági válságból való kilábalás, illetve az ország versenyképességének növelése lehetetlen átfogó antikorrupciós intézkedések bevezetése nélkül - emeli ki a TI közleménye.

Strukturált lépéseket sürget Magyarországon a TI

"Az elmúlt időszak korrupciós botrányai és az elszámoltatások nyilvánossága miatt is érzékelhetőbbé vált a korrupció mértéke és ezáltal a mutató is romlott" - indokolta a visszaesést Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója. "Ezért is fontos, hogy az elszámoltatások mellett egy, a megelőzésre fókuszáló, strukturált kormányzati korrupcióellenes fellépés is kezdetét vegye"- tette hozzá a korrupcióellenes szervezet vezetője, aki utalt arra, hogy már számos stratégia készült, de azok megvalósítása mindezidáig elmaradt.

A korrupciós kockázatok csökkentése nélkül Magyarország versenyképessége és gazdasági mutatói nem fognak javulni - áll a TI Magyarország javaslatában. A korrupció megfékezése strukturális reformok, bizonyos intézmények esetében a jelenlegi vezetés cseréje valamint a legfelsőbb szint példamutató elkötelezettsége nélkül nem megvalósítható. Tekintettel arra, hogy a Fidesz Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt rendelkezik a strukturális reformok megvalósításához szükséges parlamenti többséggel, minden lehetőség adott a hatékony korrupció elleni fellépés biztosításához - teszi hozzá a közlemény.

A nemzetközi szervezet a fentiek alapján azt javasolja, hogy a kormány alakítsa át a közbeszerzési rendszert. A szervezet ennek kapcsán megjegyzi, hogy a tenderek 65-75%-a korrupcióval érintett és a rendszerszerű korrupció 25%-kal drágítja a beszerzéseket. 2008-ban a közbeszerzések összértéke 1600 milliárd forint volt, korrupciómentes működés esetén 400 milliárd Ft, azaz, a GDP 1,5%-a lett volna megspórolható.

A szervezet emellett javasolja a párt- és kampányfinanszírozásra vonatkozó törvény módosítását.

Az egész világot behálózza a korrupció

A korrupció az egész világot érintő súlyos probléma, a 2010-es CPI felmérésben vizsgált 178 ország mintegy háromnegyede 5 pont alatt szerepel a rangsorban. A globális problémák - pénzügyi válság, klímaváltozás, szegénység - leküzdéséhez globális korrupcióellenes intézkedések kellenek, így a Transparency International az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének szigorúbb alkalmazását javasolja.

A CPI rangsorban visszaesést mutató országok közé a pénzügyi válság által leginkább sújtott államok tartoznak, így megállapítható, hogy összefüggés van a gazdaság helyzete és a korrupció érzékelése között - mutat rá a TI. Ahhoz, hogy gazdasági téren fejlődés legyen ezekben az országokban, a korrupció leküzdése, az átláthatóság növelése elengedhetetlen - hívja fel a figyelmet a közlemény.