Lyukasztgatnák a képviselők a költségvetést

2010.10.27. 16:58
Összesen 34, a jövő évi adótörvényekhez érkező módosító javaslatot értékelt a Költségvetési Tanács és ezek alig több, mint fele nem rontaná a költségvetés egyenlegét - derül ki az intézmény szerdán kiadott gyorsértékeléséből. Volt olyan indítvány, ami csökkentené az alapvető élelmiszerek áfáját, ez a lépés a tanács szakértőinek számításai szerint 70-90 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.

Az összesen 34 darab benyújtott és vissza nem vont módosító javaslatból 18 megfelel a kötelező ellentételezés elvének, vagyis az eredeti törvényjavaslathoz képest javítaná, nem rontaná a költségvetés egyenlegét. További 16 javaslat nem tesz eleget ennek a feltételnek - mutat rá a javaslatok gyorsértékelésében a Költségvetési Tanács (a költségvetési törvény tervezete és a benyújtott módosítók itt találhatók).

A Tanács azt is megjegyzi, hogy a módosító javaslatok többségéhez nem csatolt költségvetési hatásvizsgálatot az előterjesztő, pedig ez a jogszabályok szerint kötelező lenne. Az szja-val kapcsolatos három összegében jelentős, az összevont adóalapra vonatkozó kulcsváltozásokat is tartalmazó javaslatból a 27. számú 150-180 milliárd forint bevételnövekedéssel, a 46. számú több mint 200 milliárd forint bevételkieséssel jár, a 39. számú pedig közel nullszaldós.

További két javaslat (12. és 19.) a családi kedvezmény növelésére vonatkozik (a benyújtott törvényjavaslathoz képest), ezek körülbelül 30-40, illetve 10-20 milliárd forintos bevételcsökkenést jelentenek - áll a tanács gyorsértékelésében.

A két darab, jelentős járulékcsökkentést tartalmazó javaslat mindegyike 200 milliárd forintnál nagyobb bevételkiesést okoz, a társasági adóval foglalkozó 26. javaslat pedig 2013-tól (a benyújtotthoz képest) 200 milliárd Forint bevételnövekedést jelent. A társasági adóval kapcsolatos másik javaslat (adóalap-bővítés a személygépkocsival kapcsolatos költségekre) mintegy 20-40 milliárd forinttal növeli a bevételeket. Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése 70-90 milliárd forintba kerülne - számolta ki a Költségvetési Tanács.