Jól adóztat a kormány

2010.10.28. 08:11
Folytatódott a tendencia, amely szerint a közvetlen adók mértékét folyamatosan csökkentik az államok - derült ki a KPMG nemzetközi tanulmányából. Az adótanácsadó szerint a Fidesz jól vetette ki az extra adókat, mert nincs előle menekvés. Arra már nem tér ki a tanulmány, hogy problémás lehet, hogy mindezt az adóév vége felé teszi a kormány, visszamenőlegesen.

A globális társasági adó csekély mértékben, 24,03 százalékról 23,45 százalékra csökkent, a közvetett adóké pedig az idén 13,02 százalék, ami lényegében stagnáló szintet mutat - idézi a tanulmányt a Napi Gazdaság.

Összességében az államok a közvetlen adóknál keletkező bevételkiesést a közvetett adókban igyekeznek visszaszedni. Ez különösen igaz azokban az országokban, ahol jelentős költségvetési kiigazítást kellett végrehajtani az utóbbi időben.

A társasági adócsökkentések ugyanakkor sehol a világon nem jelentenek horribilis költségeket, mivel teljesen általános tendencia, hogy az éves társasági adóbevétel csak az ország GDP-jének egy-három százalékát teszi ki - mutatott rá László Csaba, a KPMG partnere.

A globális átlagból kiindulva Magyarország teljes mértékben a trenddel halad, hiszen a társasági adó kulcsa sávosan tíz, illetve 19 százalék - ami egyébként messze az átlag alatti, ráadásul 2013-tól még kedvezőbb lesz -, az áfa általános kulcsa pedig 25 százalék - ami mellesleg az egyik legmagasabb.

A közvetett adók esetében ugyanakkor nem csak az áfa jelenthet plusz bevételi forrást - ami Magyarország esetében eleve járhatatlan is lenne, hiszen nagyon magas. Tipikusan azoknál az adónemeknél éri meg emelni, ahol az adóalanyok nem tudják elvinni tevékenységüket. Ilyen a bányajáradék típusú adó, de épp ebbe a kategóriába tartoznak azok a cégek is, amelyekre az idén, jövőre és 2012-re extra adót vetne ki a magyar kormány.

Emellett népszerűek a zöldadók is, amelyeket egyelőre csak elvétve alkalmaznak az államok.