Angelika
-4 °C
3 °C

Minden harmadik új lakás eladásra vár Budapesten

2010.10.28. 17:11
Budapesten 188 beruházásban 19 300 lakás épül, ezek 31 százaléka eladatlan – derül ki a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis 2010 őszi elemzéséből. Az elemzésben az összes, négylakásosnál nagyobb, értékesítés alatt álló újlakás projekt szerepel, melyek már átadásra kerültek, illetve tervezés vagy építés alatt állnak.

Az elmúlt években a hitellehetőségek szűkülése, a lakáspiaci kereslet csökkenése miatt – az ingatlanpiac tehetetlensége miatt lassabban reagálva – az újlakás kínálat is csökkent. Míg 2008 őszén az eladás alatt álló újlakás projektekben 25 ezer újlakás volt, tavaly pedig 23 ezer, addig idén ez a szám 20 ezer alá csökkent a fővárosban. Ezzel párhuzamosan a projektek száma idén őszre 188-ra csökkent, holott ez a szám az utóbbi években tartósan 250 felett volt, derül ki az adatbázisból.

lak450

Az egyre szűkülő kínálatból viszont egyre nagyobb az eladatlan lakások aránya. Összességében Budapesten 2008-ban az értékesítés alatt álló újlakás projektekben a lakások 21 százaléka volt eladatlan, addig tavaly ez az érték már 25 százalékra emelkedett, idén ősszel pedig elérte a 31 százalékot.

Angyalföldre könnyű menni

Ezen belül külön vizsgálták a már felépült házakban lévő lakásokat, illetve a még csak tervezőasztalon vagy építés alatt lévő lakóegységeket. Az eladatlan egységek aránya mindkét szegmensben növekedett: 2010 őszén az átadott, beköltözhető lakások 25 százaléka, míg a tervezés vagy építés alatt álló lakások 68 százalék vár vevőre.

lak451

Jelenleg közel 5900 eladatlan lakás van a fővárosban, ebből közel 4200-ba már be is lehetne költözni, a többi tervezés alatt áll vagy most épül. A XIII. kerületben 1270 eladatlan lakás van, ezután a XI., XIV. és VIII. kerületek következnek. Ez a területi eloszlás megfelel a lakásépítési aktivitásnak, tehát ahol a legtöbb lakás épül, ott található a legtöbb értékesítendő egység is. A legkedvezőbb helyzetben a XVI. kerülti lakásépítők vannak, ott mind arányában, mind volumenében a legkisebb az eladatlanság.

Egyre kevesebb épül

A trendeket tekintve a budapesti újlakáspiacra továbbra is az egyre szűkebb kínálat, az egyre kisebb lakásépítési aktivitás jellemző, amellett, hogy az eladatlan lakások aránya is növekszik. A folyamat a piaci szereplőkre is hatással van, a már évek óta vevőre váró újlakások a kisebb fejlesztőket nehéz pénzügyi helyzetbe hozza, míg a jelenlegi lassú eladási folyamat a tervezett lakásprojektek fejlesztésének időbeli - akár több évvel történő - elhúzódását jelentheti.