Újabb kaszinóügyletet vizsgál a KEHI

2010.10.28. 10:18
A bezenyei Euro Vegas kaszinóberuházást vizsgálja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A vizsgálat tárgya az állammal 2006-ban kötött koncessziós szerződés - írja a Kisalföld.

A Kisalföld információi szerint vizsgálják a kormány és az Eurovegas Hungary Zrt. között 2006-ban megkötött koncessziós szerződést.

Ezt erősítette meg a Kisalföld érdeklődésére a KEHI sajtószóvivője, Szerdahelyi Kinga is. A játékkaszinók alapítására és működtetésére a 2005–2009-ben kiírt koncessziós pályázatokat, valamint a pályázatok nyerteseivel megkötött szerződéseket, ezekhez kapcsolódó ügyleteket (adásvétel, kapcsolódó támogatások, beruházások, egyéb körülmények) vizsgálja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a bezenyei beruházással kapcsolatban is. Az ellenőrzés jelenleg is folyamatban van, év végéig lezárulhat a vizsgálat – tudta meg a lap.

King's City és Álomsziget

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vizsgálja az évekkel ezelőtt kiírt koncessziós kaszinópályázatokat és a nyertesekkel kötött szerződéseket. Ennek eredményeként a sukorói King's City után a hajógyári Álomsziget is kikerülhet a kiemelt állami beruházások közül. Sukoró esetében főügyészségi nyomozás folyik, a hajógyári beruházás kapcsán feljelentést tesz a miniszterelnöki megbízott. A KEHI most az Euro Vegas ügyleteit vizsgálja: eredményt év végére ígérnek az illetékesek.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elsőként a sukorói King's Cityt vette górcső alá, annál is inkább, mivel a telekcsereügyletek már évekkel ezelőtt fókuszba kerültek. A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta nyomoz ismeretlen tettes ellen a King's Cityhez köthető sukorói, albertirsai és pilisi ingatlanok cseréje ügyében. Idén szeptemberben aztán kivették a kiemelt beruházások közül is a sukorói beruházást.

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott az Álomsziget-beruháuzás kapcsán hangsúlyozta: nem a beruházás vonatkozásában vannak aggályaik, hanem annak körülményeivel. A privatizációval kapcsolatban már kétszer is történt feljelentés, ám az ügyészség mind a két alkalommal elutasította. Közben már csak kormánydöntésre vár Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztése, amely hatályon kívül helyezné az Álomsziget-mega-projektet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánító 2009-es rendeletet.