A Fidesz nem hozza vissza a szocpolt

2010.10.29. 06:42
A szocpol nem jön vissza, és áfacsökkentés sem lesz. Helyette az szja-csökkentéstől és a kedvezőbb lakástakarék-pénztári feltételektől várja a kormány a lakáspiac életben maradását.

Az elmúlt hónapok vitáinak eredményeként eldőlt, az otthonteremtés elsődlegesen társadalmi érdek - mondta Bencsik János otthonteremtési és energetikai államtitkár az Új Széchenyi terv vitairatához érkezett javaslatok tegnapi konzultációján.

Az energiahatékonyságot, éghajlatvédelmet és az öngondoskodást fókuszba állító otthonteremtésre az egykulcsos adó és a gyermekeket érintő adóváltozások következtében 300 milliárd forint áll rendelkezésre jövőre, még egyszer ekkora emellett a lakás-takarékpénztári feltételek módosításából származó forrás. Az állam nyolc év helyett tíz évig támogatja évi 72 ezer forinttal az előtakarékosságot, így 6,5 millióról nyolcmillió forint fölé emelkedik a szerződés végösszege, és összevonhatóvá válnak a közeli családtagok szerződései - számol be a Napi Gazdaság.

A szocpol visszahozatala nincs napirenden, miként az áfacsökkentés sem. Az otthonteremtéstől elbúcsúzó, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba immár klíma- és energiaügyi államtitkárként tartó Bencsik János elmondta, az otthonteremtéshez csatlakozó nemzeti épület-korszerűsítési programban az NFM keretein belül létrehozandó alapból már jövőre vissza nem térítendő támogatásra nyújthatnak be pályázatot az építtetők, ha az épületek energiahatékonysága megfelel az uniós direktíváknak. Mivel a lakhatáson túl az energiaszegénység és az energiafüggés csökkentése, valamint a nemzetközi kötelezettségek teljesítése is cél, csak a gazdaságilag megtérülő beruházásokat kívánják az Új Széchenyi terven keresztül támogatni - hangsúlyozta.

A vitairatban szereplő bérlakásprogrammal kapcsolatban az államtitkár megjegyezte, mintaprojektet indítanak a következő évben annak érdekében, hogy kiderüljön, hogyan működhet a modell.

A következő két-három évre lélegeztetőgépre kapcsolják az építésgazdaságot és a lakáspiacot, ezalatt megteremthetők a fellendülés feltételei és elvégezhető a rendszer finomhangolása - mondta a lapnak az államtitkár, aki arra számít, hogy a lakás-takarékpénztári rendszer változtatása már jövőre tízmilliárdos nagyságú, fix kamatozású pótlólagos hitellel támogathatja meg a vásárlásokat.