A kormány nem tűri az ellentmondást

Ez történt az év 42. hetében a gazdaságban

2010.11.01. 15:11 Módosítva: 2010.11.01. 15:28
Az állam jövőre elkezdi felélni a nyugdíjpénztári megtakarítást a benyújtott költségvetés tanúsága szerint, a kormány nekimegy az AB-nek, miután a testület eltörölte a 98 százalékos végkielégítés-adót. A szlovákok, csehek jobban keresnek nálunk, lebukott a legnagyobb élelmiszeripari kartell, és korruptabbak lettünk. Ez volt a hét.

Nagyon felpörgött a mögöttünk hagyott, hosszúra nyúlt héten a kormány, újabb konfliktusokat vállalt fel és ezermilliárd forintokat irányított ide vagy oda.

Nyugdíjpénz, 98%-os adó, Alkotmánybíróság - ez nem akadály

Egy nap alatt, hétfőn áthajtották a parlamenten a magánnyugdíjpénztárakba irányuló járulékok 14 hónapra való felfüggesztéséről, valamint az állami pillérbe való visszalépés megnyitásáról rendelkező törvényt. Nem számított sem a londoni elemzők véleménye, akik húzták a szájukat a költségvetésihiány-cél eképpen történő tartása miatt, nem számított az IMF véleménye sem, amely szerint bátor, ámde kockázatosak a kabinet lépései, nem számított az MNB kommentárja sem, mely szerint veszélyes a nyugdíjpénztári pénzek elvonása, és nem számított a pénztárak aggodalma sem, akik kilátásba is helyezték, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak. (Az AXÁ-tól nyomban elküldtek pár embert, akik a nyugdíjpénztári vagyon kezelésével foglalkoztak.)

De hiszen forduljanak csak bátran, úgysem érnek el vele semmit – ezt eredményezheti a kormány keddi válaszlépése az Alkotmánybíróság 98 százalékos végkielégítés-adót elmeszelő döntésére. Lázár János Fidesz-frakcióvezető még kedd délután nyomban be is nyújtott három törvényjavaslatot a parlamentnek, az egyik az aznap délelőtt megsemmisített, alkotmányellenesnek nyilvánított törvény koppintása. A másik egy alkotmánymódosítás, a harmadik pedig azt mondaná ki, hogy az AB adó- és járulékügyekben ne vizsgálódhasson, sőt, a már folyamatban levő ügyekre is terjedjen ki eme tiltás. Ha az Országgyűlés pár héten belül ilyen formában elfogadja a három fideszes jogszabályjavaslatot, akkor a nyugdíjpénztárak hoppon maradnak.

A forint részben ennek is köszönhetően kedden-szerdán kicsit elbizonytalanodott, 276 forintig szökött fel az euró ára, azonban utána visszaerősödött a hazai valuta, péntek délután valamivel 271 fölött járt ez euró ára.

Kiadásmegtakarításnak nyoma sincs a költségvetésben

Szombaton megérthettük, miért olyan fontos és sürgős ez az egész a kormánynak. Benyújtották a költségvetési törvényjavaslatot, amelyből világosan kiderül, hiába is mondja azt miniszter, hogy a magánnyugdíjpénztárakból az állami pillérbe visszalépők vagyonából egy „államháztartás helyzetét kiegyensúlyozó alapot” hoznak létre és nem herdálják el a pénzt, mégis ezt teszik. Jövőre az állam fel is él 530 milliárd forintot ebből a pénzből, nagyjából egyötödét annak, mint amennyire számít az átlépés következményeként. Közben pedig marad a drága, kövér állam, az újraelosztási ráta 50 százalék közelében marad, érdemi kiadásvágás sehol sincs a láthatáron. Adócsökkentés van a személyi jövedelemadónál és a társasági adónál, de ennek egy részét az extraadókkal vissza is szedi a kormány.

   41. heti záró 40. heti záró
BUX 23 147 23 231
OTP 5 800 5 864
Mol 20 750 20 750
Richter 46 500
45 700
Magyar Telekom 563 584

Persze volt még történés szép számmal ezeken kívül is. Hétfőn elfogadta a parlament a kormány 7+1 pontos, devizahiteleseket segítő törvényjavaslatát. A költségvetésből kiderült, hogy nagyjából ezzel kell hogy beérjék a bajba jutottak, mert olyan Nemzeti Eszközkezelő Társaság, amely tízezreknek, akár százezer lakáshitelesnek segítő kezet nyújtana – ahogyan azt a kormányzati tisztségviselők hónapon keresztül kommunikálták –, na olyan nem lesz, csak „eszközkezelő koncepciót” valósít meg a kormány.

Korruptabbak lettünk, de elindult a kgfb-kampány

Kiderült az is, hogy sajnos korruptabbak lettünk. És hogy az állami intézmények továbbra sem nagyon akarnak fizetni a szállítóiknak. A munkaadók pedig a szabadságokkal trükköznek, és nehezebben adnak fizetést. A benzinárral szemben a jegybanki alapkamat nem változott, maradt 5,25 százalékon, és valószínűleg ezen a szinten lépünk át a 2011-es esztendőbe.

Demján Sándor és Soros György szemet vethetett a Malévra, egy kínai holding segítségével válthatnák az orosz tulajdonost a magyar légitársaságban. Hogy mennyit nyernének az ügyleten, nem tudni, de mi hatmilliárd forintot profitálunk az óraátállításból. Ez a pénz bizony jól jönne a Péti Nitrogénműveknek, mert Brüsszel rájött, hogy egy pár évvel ezelőtti dotációja tiltott állami támogatás volt. És az APEH legújabb feketelistáján szereplő ötezer cég sem büszkélkedhet azzal, hány milliárd forinttal tartozik az államnak.

A legnagyobb élelmiszeripari kartell is lebukott a héten, a malomkartellben 16 cég vett részt, 2,3 milliárd forintos büntetés a jutalmuk. Közben pedig csődvédelembe menekülhet a Cerbona. A szállodások pedig arra panaszkodnak, kevés a hosszú hétvége. Elindult a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampány.

A szomszédok jobban keresnek, mint mi

A csehek és a szlovákok jobban keresnek nálunk, amiben lecsapódik az elmúlt sok év gazdaságpolitikái közötti különbség. A görögöknél pedig még a gondoltnál is magasabb, akár 15 százalékos is lehetett a tavalyi GDP-arányos államháztartási hiány. Kína pedig engedhet az amerikai nyomásnak, és lassan, fokozatosan, de azért elkezdheti felértékelni a jüant.

Ugyan csúszik a globális bankreform, azért az osztrákok bevezetik a bankadót. A szlovákok pedig régiónként állapítanák meg a minimálbért, hogy a nagy munkanélküliséggel küzdő régiókban javítsanak a munkaerőpiaci helyzeten.