Ágnes
-1 °C
2 °C

Nem fog mindenki kapni családi pótlékot

2010.11.01. 16:19 Módosítva: 2010-11-01 16:21:06
A kormány átalakítaná a családi pótlék rendszerét, a magas jövedelműek nem kapnának a gyerekvállalást elismerő támogatásból.

Jövőre nem kapnak családi pótlékot a kiugróan magas, "milliós fölötti" havi jövedelmű családok - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a hírTv Kontraszt című műsorában.

A politikus a vasárnap esti műsorban elmondta: az arányos adórendszerhez illeszkedő családipótlék-rendszert dolgoz ki a kormány. A részletekről még nincs döntés, azt sem tudni, hogy a jövő év elejétől lépne-e életbe a családi pótlékkal kapcsolatos intézkedés, de mint hozzáfűzte, mindenképpen jövőre. Az államkasszában maradó összeget várhatóan a fogyatékosok és a súlyos betegek ápolására fordítanák - hangsúlyozta az államtitkár a hírTv honlapján olvasható összegzés szerint.

A KDNP-s szakpolitikus szerint a családi pótlék rendszerének újraszabályozása nem veszélyeztetheti a családok gyermekvállalását.

A költségvetési terv nem türközi ezt

Az államtitkár szavai azért meghökkentőek, mert a kormány szombaton olyan költségvetésti törvényjavaslatot nyújtott be, amelyben a családi pótlékra fordítandó jövő évi összeg nem csökken. Vagyis nagyon gyerekcipőben járhat a Soltész Miklós által bedobott terv, máskülönben annak türköződnie kellene a 2011-es büdzsétervben.

A családi pótlék jövedelemhez kötése azért is furcsa lenne, mert a kormány az szja-rendszerben nagyvonalú adókedvezményt vezet be jövőre, azt pedig nem korlátozzák bizonyos jövedelem felett sem. A két lépés tehát nem lenne összhangban egymással.

A kormány egy ideje gondolkodik

Orbán Viktor miniszterelnök októberben az RTL Klubnak azt mondta: "gondolkodunk azon, hogy akik nagyon nagy jövedelemre tesznek szert,
azok számára járjon-e vagy sem a családi pótlék. Ez egy régi vita Magyarországon".

Az MTI Soltész Miklóst többször is kereste, de hétfő délutánig nem sikerült elérnie.