Fülöp, Evelin
EUR 395,93 Ft
USD 370,52 Ft
13 °C
27 °C

GKI: Nem segíti a növekedést az adóátrendezés

2010.11.02. 08:00
A 2011. évi adóátrendezés lehetővé teszi az államháztartási hiány csökkenését 3 százalék alá, de rövid és hosszú távon egyaránt hátrányos a gazdasági növekedés szempontjából - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss elemzésében.

A GKI előrejelzése szerint 2011-ben 2,5 százalék körüli gazdasági növekedés várható, de a lakosság fogyasztása legfeljebb egy százalékkal bővül, miközben megtakarításai  tovább emelkednek.

A gazdaságkutató emlékeztetett, az új kormány megalakulása óta éves szinten a GDP 2,5 százalékát meghaladó mértékben jelentette be átmeneti adó- és járulékterhek kivetését. Három évig sújtja különadó a pénzintézeti, az energia és a telekommunikációs szektort, továbbá a bolti kereskedelmet. 14 hónapon át 2,8 millió embertől veszik el a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetését. Csökken az alkalmazottak adójóváírási lehetősége.

Ezzel párhuzamosan a kormány 2011-ben a személyi jövedelemadó rendszeren keresztül - az  egykulcsos szja bevezetésével, a gyerekkedvezmény növelésével - a GDP csaknem 2 százalékával egyenlő összegben kíván célzott lakossági jövedelemnövelő intézkedéseket tenni.

A kedvezményezett kör mintegy 1 millió dolgozó, a gyermekes családok és a fehér gazdaságban magas jövedelmet elérő mintegy 500 ezer munkavállaló, de ezek közül különösen a havi 500 ezer forint felett kereső körülbelül 150 ezer ember - áll a GKI elemzésben.

Boríthatja a menetrendet az AB

A gazdaságkutató számítása szerint az adóbevételek bővülése a kiadások csökkentésével együtt biztosítja a GDP-arányos államháztartási hiány csökkentését 3 százalék alá. Ha azonban az Alkotmánybíróság vagy az EU szabályellenesnek minősít néhány törvényt, veszélybe kerülhet ennek elérése. A szakértők úgy vélik, hosszabb távon kérdéses milyen módon sikerül kiváltani ezeket a deklaráltan átmeneti intézkedéseket.

Megnyugtató, hogy a külső egyensúlyt egyelőre nem fenyegeti veszély, mivel a belső felhasználás csak szerényen bővül, az EU-támogatások beáramlása pedig erőteljes lesz. Magyarország összes külfölddel szembeni nettó adóssága a 2009 végi 52 milliárdról 2011 végére 46 milliárd euróra csökkenhet.

Nem várható érdemi javulás a Kkv-knál

A gazdasági helyzetelemzés fontos megállapítása, hogy a beruházásokon belül meghatározó lesz az exportorientált multinacionális cégek fejlesztési tevékenysége, a különadó által sújtott ágazatokban illetve a hitelhez nehezen jutó kis- és középvállalatok körében nem várható érdemi javulás. Mivel az szja-változások elsősorban a magasabb jövedelműeket kedvezményezik, a reálkeresetek emelkedése a fogyasztás kisebb és megtakarítások jelentősebb emelkedését eredményezi. Ezt csak részben ellensúlyozza a gyermekes családok helyzetének javulása, mivel csak kevés kifejezetten magas jövedelmű, az adókedvezményt kihasználni képes sokgyermekes család van.

A GKI szakértői úgy látják, hogy a nemzetközi piacok által jól fogadott 2011. évi költségvetés és az egyensúly melletti hosszabb távú elkötelezettséget is demonstráló konvergencia-program esetén lassan erősödni kezdhet az ország, s ezzel a forint iránti bizalom. A konvergencia-program sikeréhez azonban a kiadási oldal rendszerszerű átalakításának meghirdetésére és megkezdésére is szükség lenne, hogy hiteles legyen a mostani adóemelések átmeneti jellege.

A jövő évi árfolyam éves átlagban 270 forint/euró körül lehet (hasonlóan az idei első félévihez), a jegybanki alapkamatban csak minimális, 5,0 százalékra való csökkentés látszik lehetségesnek, figyelemmel az év során várhatóan meginduló nemzetközi kamatemelésre is - áll a GKI elemzésében.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás