Befektetjük vagy feléljük az adócsökkentést

2010.11.03. 07:49
Jövőre egy átlagos háztartásban 100 ezer forint, összességében havi 25 milliárd forint maradhat a lakosságnál, aminek egy részét befektetheti - írja a Magyar Nemzet a szerdai számában a KBC Equitas befektetési társaság kalkulációjára hivatkozva. Egy varsói lap szerint az adóemelések és csökkentések hatásai kiolthatják egymást, de az is lehet, hogy mégsem.

Tordai Péter a brókerház vezérigazgatója a lapnak elmondta: várhatóan mintegy egymillió háztartás jövedelmi helyzete javul a  tervezett adócsökkentés után.  Ezeknek a háztartásoknak a nettó keresménye az idén eléri a 350 ezer forintot. Náluk az adócsökkentés 15 százalékos jövedelememelkedést jelentene. Számításai szerint az egymillió háztartás jövőre várhatóan havi tízmilliárd forintot fektet be.

A kereskedelemben másként alakulhat a helyzet - írja a Magyar Nemzet a CBA kommunikációs vezetőjét megkérdezve. Az üzletlánc 300 millió forint különadót fizet be, de ez akár vissza is jöhet az adócsökkentés nyomán megugró forgalomból.

A rendkívüli adókkal sújtott bankok, energia- és távközlési vállatok, üzletláncok - minden mást változatlannak véve - egységnyi cash flow csökkenéstől részvényenként öt-hatszoros értékvesztést szenvedhetnek el. Csakhogy minden más is változik: a személyi jövedelemadó és a társasági adó egységesen 16 százalékra csökken, sőt, a kedvezményes 10 százalékos társasági adó alapja 50 millióról 500 millió forintra emelkedik - írta a Warsaw Business Journal című lengyel gazdasági lap a legutóbbi fejleményekről.

A fogyasztóknál maradó, nagyobb vásárlóerő ellensúlyozhatja a különadó hatását az érintett vállalatoknál, legalább részben, de akár egészben. Kevesebb lehet a rossz adósság a bankoknál, amitől csökkenhet tartalékolásuk, javulhat eredményük. Csupán az a - megválaszolhatatlan - kérdés, vajon az állampolgárok megtakarítják-e a több elkölthető pénzüket, vagy pedig elköltik. Vagyis a hosszú távú hatás a vállalatok piaci értékelésére igencsak bizonytalan.