Vilhelmina
10 °C
21 °C

Ha munka nincsen, semmi sincsen

2010.11.03. 13:24
Rendkívül merész vállalkozás, hogy tíz év alatt egymillió munkahelyet teremtsen az ország, mondta a foglalkoztatáspolitikai államtitkár egy szerdai rendezvényen. Czomba Sándor szerint amíg nincs több munkahely, semmilyen más problémát nem tud megoldani az ország.

A munkahelyteremtés kulcsfontosságáról beszélt egy szerdai győri rendezvényen Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. "Ha ebben az ügyben nem vagyunk képesek előrelépni, akkor gyakorlatilag egyetlen problémánkkal, amivel jelen pillanatban küzdünk - nyugdíjrendszer, egészségügy, oktatás - sem fogunk tudni megbirkózni" - mondta az államtitkár, hozzátéve: "csak kiművelt emberfőkkel lehet hatékonyan munkát végezni".

A kormányzat minden olyan programot támogat, amelynek fő célja a foglalkoztatás bővítése, a munkahelyteremtés és a munkaerőpiac megfelelő állapotban tartása. Elengedhetetlennek nevezte, hogy "olyan tudással vértezzük fel a fiatalokat, ami eladható a piacon". Tíz év alatt egymillió munkahely teremtését tűzte célul, ami megfogalmazása szerint "rendkívül merész vállalkozásnak" tűnik annak fényében, hogy 2000 és 2010 között hetvenezerrel csökkent az állások száma.

Kettős szorításban van a hazai munkaerőpiac; egyfelől 700 ezer regisztrált, és ismeretlen számú nem regisztrált állástalan van, sok a rendezetlen helyzetű ember, miközben számos szakmában hiányzik a megfelelő képzettségű munkaerő - fejtette ki Kara Ákos,  az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának alelnöke. Rámutatott: ebben a helyzetben egyre inkább felértékelődnek a testreszabott megoldások.

Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyében ugyan nő a foglalkoztatottak aránya, de az 55 százalékos magyarországi mutató még mindig jóval alacsonyabb, mint az ausztriai, amely 71 százalékos.

Megemlítette: régóta dolgoznak azon, hogy a szülőket rávegyék, fordítsák gyermekeiket a hiányszakmák felé. Azon is igyekeznek, hogy minél több fiatal kerüljön a szakképzésbe, hogy ott minőségi oktatást kapjon, valamint azon, hogy a  hiányszakmákhoz hasonló területeken korábban dolgozókat reaktiválják.