Az uniós pénzek felének már van gazdája

2010.11.04. 13:44
Magyarországon a 2013 végéig rendelkezésre álló körülbelül 8.000 milliárd forint európai uniós forrásból 2010 első félévéig 4200-4300 milliárd forintot kötöttek le támogatási szerződéssel. Azonban az odaítélt támogatásból csak 1300 milliárd forintot fizettek ki – mondta Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke csütörtökön.

Petykó Zoltán a Nemzetközi Projektmenedzsment Nap alkalmából rendezett sajtótájékoztatón kifejtette: ennek megfelelően körülbelül 6.700 milliárd forintnyi pályázat lesz folyamatban a következő három évben, amelyet meg kell valósítani, ebben pedig a projektmenedzsmentnek óriási feladatai lesznek.

Hangsúlyozta: 2011-ben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség minél több pályázati kiírást szeretne megjelentetni, majd 2013-ig fokozatosan csökkenne a pályázatok száma.

Az NFÜ elnöke elmondta: a lekötött forrásokhoz hozzá kell számítani azokat a derogációs kötelezettségeket, valamint folyamatban lévő kétfordulós pályázatokat, amelyeket a már elindított és támogatási szerződéssel megkötött pályázatok befejezése érdekében meg kell valósítani, ezek összértéke 1.900 milliárd forint.

Kifejtette: a kormány nyáron mintegy 740 kiemelt pályázatot vizsgált át, és arra jutott, hogy ezek nagy részét tovább kell vinni, be kell fejezni előrehaladottságuk miatt, a pályázatok jelentős részét pedig átalakítják.

Mindez figyelembe véve mostantól összesen 2.000 milliárd forint új fejlesztési forrás áll Magyarország rendelkezésére - mondta Petykó Zoltán. Hozzáfűzte ugyanakkor: ezek nem teljesen szabadon felhasználhatóak, a derogációk kifutásával sok - hulladékgazdálkodással, ivóvízzel, szennyvízzel kapcsolatos - európai uniós elvárást kell teljesíteni.

Petykó Zoltán beszélt arról is, hogy intenzív tervezés folyik az új Széchenyi tervre való átállásról, amelynek fő irányait jövő januárban jelentik be, majd ezt kell akciótervekkel megtölteni.

A sajtótájékoztatón átadták a Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter védnökségével meghirdetett "Év Projektmenedzsere" díjat is, amelyet Tuscher Béla Péter, a Magyar Nemzeti Bank projektvezetője nyert el.

A díjbizottság az úgynevezett Projektmenedzsment Kiválóság Tábla, amelynek tagjai a Fővállalkozók Magyarországi Szövetsége, a HTE Projektmenedzsment Szakosztály, a Projekt Menedzsment Mesterség Kitűnőségéért Alapítvány, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség, és a PMI Budapest.

Cserna József, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség elnöke elmondta: céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet a projektmenedzseri tudás és szakma jelentőségére, és a kiemelkedő projektek eredményeire.