Magyarország a Világbank toplistáján

2010.11.04. 11:28
Sokat javult az üzleti környezet Magyarországon – derül ki a Világbank most megjelent Doing Business 2011 című felméréséből. Hazánk hat helyet előrelépve a 183 vizsgált gazdaság közül a 46. helyezést érte el, és felkerült arra a 10-es toplistára, amelyen a legtöbbet javuló gazdaságokat emelték ki, írja a HVG online kiadása.

A hvg.hu cikke szerint üzleti környezetet kilenc szempont alapján vizsgáló felmérés szerint Magyarország leginkább az ingatlanbejegyzés területén javult a tavalyi felmérés óta. Ezen a területen hazánk 19 helyet javítva a 41. helyezést érte el. Az adórendszerünk szintén kedvezően változott, az ebből a szempontból összeállított listán kilenc helyet léptünk előre; igaz, így is csupán a 109. helyezésig jutottunk a 183 vizsgált gazdaság között (a 2011-es felmérésben szereplő adatok a 2010. június 1-jei állapotokat tükrözik).

Kisebb mértékben javult a helyzet az új vállalkozások elindításának területén is. Három területen – az építési engedélyek megszerzésénél, a külkereskedelemben és a szerződések betartatásánál – nem történt változás a Világbank szerint. A szervezet munkatársai kisebb visszalépést tapasztaltak a nálunk működő vállalkozások felszámolásánál, ahol négy helyet estünk vissza, a hitelhez jutásnál, illetve a befektetések védelmében. A visszaesés ellenére Magyarországon viszonylag könnyű hitelhez jutni, a két helyes visszalépés ellenére a 32-ek vagyunk, ugyanakkor a befektetővédelmi listán majdnem sereghajtók vagyunk a 120. helyünkkkel (ami eggyel rosszabb az előző évinél).

Összességében hat helyet javítottunk az üzleti környezetet vizsgáló felmérésben, így a tavalyi 52-ikről feljöttünk a 46. helyre. A listán – amelynek első három helyén Szingapúr, Hongkong és Új-Zéland áll – a kelet-európai országok közül megelőz minket Észtország (17.), Litvánia (23.), Lettország (24.), Macedónia (38.), Szlovákia (41.) és Szlovénia is (42.), ám magunk mögé utasítottuk Bulgáriát (51.), Romániát (56.), Csehországot (63.) és Lengyelországot is (70.).

A jelentésben a Világbank idén is felállított egy 10-es toplistát azokról az országokról, amelyek a legutóbbi felmérés óta a legtöbbet javítottak üzleti környezetükön és a vizsgált kilenc szempontból legalább három esetében reformokat vezettek be. Az idei listára nyolcadikként felkerült Magyarország is, amely a jelentés készítői szerint négy területen is (építési engedélyek kezelése, ingatlan bejegyzése, adózás és a vállalkozások felszámolása) kedvező változásokat vezetett be. A toplistát Kazahsztán vezeti, amelyet Ruanda, Peru, Vietnam, Zöld-foki szigetek, Tádzsikisztán, Zambia, Magyarország, Grenada és Brunei követ.

Szintén kiemeli Magyarországot a világbanki jelentés a vállalkozások elindításának tekintetében – legalábbis ami annak gyorsaságát illeti. A felmérés szerint hazánkban ugyanis átlagosan négy napot vesz igénybe egy vállalkozás elindítása, ezzel ebben a kategóriában is a legjobb tíz ország közé kerültünk (a listát itt Új-Zéland vezeti), írja a hvg.hu.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás