Miért nem erősödik a forint?

2010.11.04. 16:45
Az utóbbi napok várakozásai a forint további erősödéséről szóltak, több elemzés szerint a magyar pénz a befektetők egyik kedvence lett. Az elemzések alapján a forint a szerda esti amerikai jegybanki lazítás után tovább kellene erősödjön, de ennek az ellenkezője bontakozik ki. A portfolio.hu elemzése szerint a magyar költségvetés középtávú kilátásai, a kedvezőtlen költségvetési szerkezet húzza le a forintot.

Majd egy forinttal kerül többe egy euró, mint reggel, 272,6-nál áll az euró ára. A svájci frankhoz képest is egy forintot gyengültünk, közel 199 forintot kell adni egy frankért. A forint tehát a várakozásokkal ellentétben gyengült a szerda esti Fed-döntése óta. Az amerikai jegybank szerepét betöltő pénzintézet egy napja jelentette be, hogy 600 milliárd értékben vásárol amerikai állampapírokat egészen 2012 közepéig.

A hírt világszerte kitörő lelkesedéssel fogadták a piacok, de ez a korábbi tapasztalatokkal ellentétben most nem érezteti kedvező hatását a forintpiacon, inkább látványosan kilógunk a feltörekvő, ezen belül a szűkebb értelemben vett térségünkből.

A jelek szerint a 2011-es költségvetés szerkezete, illetve a közép távon jelentős büdzsékockázatok rányomják a bélyegüket a magyar eszközárakra, amelyet még az egyébként valóban kedvező külső hangulat sem tud ellensúlyozni – vélekedik a portfolio.hu.

A vezető fejlett részvényindexek határozottan emelkedtek, több index 2 éves csúcson jár, a feltörekvő piacoktól átlagosan elvárt kötvénypiaci kockázati felár 3 éve a legalacsonyabb, a nagyobb feltörekvő devizák, illetve régiónkban a cseh korona és a lengyel zloty is erősödik, mindezt azonban a forint "állva nézi".

Pedig a múlt héten több nagy külföldi bank is kezdett egyre pozitívabb véleményt megfogalmazni a magyar fizetőeszközzel kapcsolatban. A Bank of America égisze alá tartozó Merrill Lynch mai feltörekvő piaci anyaga a forintot az egyik kedvencnek tüntette fel, az elemzők azt várták, hogy az amerikai jegybanki lazítás tovább erősíti majd a forintot.

Lehetséges magyarázatok

Ennek jelei egyelőre nem látszanak, amelyre persze lehet magyarázatokat is találni. Szeptember eleje óta felülteljesítő volt a magyar fizetőeszköz a régiós devizák között, így egy kis "pihenő" nem nevezhető rendkívülinek, ráadásul a 270-es szint áttöréséhez szükség lehet az "erőgyűjtésre".

A 2011-es költségvetés szerkezete, illetve a kilátások gyengék, mivel a bevételi oldali intézkedések csupán átmenetiek, a strukturális hiány ezért középtávon jelentősen emelkedhet.

Az elemzés szerint az IMF, az S&P, illetve több nagy elemzőház is kedvezőtlen véleményt fogalmazott meg a közép távú magyar fiskális kilátások kapcsán, ami úgyszintén magyarázhatja a forint gyengélkedését.