Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Népszava: 4 százalékos gázáremelést indokol a különadó

2010.11.04. 07:38
Szakértői számítások szerint megközelítőleg négyszázalékos lakossági földgáz- és közel egy százalékos áramár emelésre lenne szükség amiatt, hogy a kabinet különadóval sújtotta az energetikai cégeket - írja a Népszava a csütörtöki számban. Több energetikai társaság vizsgálja annak a lehetőségét, hogy peres úton lépjen fel az új közteher ellen, egyebek mellett azért, mert azt a kormányzat jogsértő módon visszamenőleges hatállyal rótta ki.

A különadó miatt szükséges áremeléshez hozzáadódik az energiaárak júliusi befagyasztása miatt eddig keletkezett hozzávetőleg 15 százalék körüli gázáremelési nyomás - olvasható a lapban. Így mindent egybevetve már csaknem 20 százalékkal kellene emelni a háztartásoknak eladott gáz árát januárban ahhoz, hogy ne halmozódjon fel további több tízmilliárd forint vesztesége a gáztársaságoknak.

A lap emlékeztet arra, hogy a korábban már felhalmozott 60 milliárd forint adósságot a fogyasztó fizeti meg a végfelhasználói árban. A kormány a hatóságilag szabályozott szektorra is kiveti a többletadót. A kabinet megakadályozza az áremelést, és ezzel – miután növekednek az importárak és gyengélkedik a forint – veszteséget okoz a gázcégeknek, s ezzel párhuzamosan szorítja az adóprést is.

Az áramtarifákat – ugyancsak az extra adó miatt – megközelítőleg egy százalékkal kellene növelni. A távfűtési szektorban pedig minden tízszázalékos gázárnövekedés általában öt százalék körüli távhődíjemelést tesz szükségessé.

Az energiaszektor gondjait tovább tetézheti az, hogy a lakosság fizetőképességének csökkenése miatt az áramszektorban tízmilliárd forint körülire, a gázágazatban pedig mintegy 30 milliárd forintra
duzzadt a szolgáltatók kintlévősége.

A Népszava úgy tudja, hogy továbbra is akadoznak azok a tárgyalások, amelyeket a Fidesz-kormány még nyáron kezdeményezett az energetikai vállalatokkal az új árképzési rendszer kialakításáról. A hónap
közepére elkészülhet egy új ármegállapítási mechanizmust szabályozó törvénytervezet. A kabinet először augusztus végére, majd szeptember utolsó napjaira, legutóbb pedig október végére ígérte a megegyezés megkötését az ágazat képviselőivel.