Miért zárt be a dunakeszi Electro World?

2010.11.05. 18:43 Módosítva: 2010.11.05. 19:25
Pénteken már nem nyitott ki a dunakeszi Electro World, az áruházlánc öt üzletében pedig nem dolgoztak biztonsági őrök. Az áruházlánc ügyvezetője szerint a boltot már a Megyeri híd átadása óta tervezik bezárni, mert a híd mindkét oldalán van üzletük, a biztonsági szolgálat pedig szerződést szegett. Azt az értesülésünket ugyanakkor üzleti titokra hivatkozva nem kommentálta, hogy a dunakeszi üzlet bérbeadójának és a biztonsági cégnek tízmilliós nagyságrendben tartoznak.

Minden előzetes tájékoztatás nélkül bezárt az Electro World üzletlánc dunakeszi áruháza pénteken. Tudomásunk szerint a dolgozókat most kezdték más üzletekbe átvezényelni, illetve azt, aki ezt nem vállalta, elbocsátják. Piaci körökből származó információk szerint az Electro World Magyarország Kft. nem tudta fizetni a bérbeadó Immochan Magyarország Kft.-nak – ez az Auchan áruházlánc-üzemeltető csoport ingatlankezelő vállalkozása – a bérleti díjat. Az Immochannál nem találtunk olyan illetékest, aki az értesülésünket kommentálta volna.

Miután a Megyeri-hidat megépítették, már akkor felmerült, hogy egy kilométeren belül ne legyen két áruházunk, mert az nem gazdaságos – reagált megkeresésünkre Nagy Károly András ügyvezető igazgató (az Electro Worldnek a Duna budai oldalán, a budakalászi bevásárlóparkban is van üzlete). Arra a kérdésünkre, hogy a dunakeszi bolt bezárásának okai között nem szerepel-e az elmaradt bérleti díj, azt válaszolta, hogy az anyagi jellegű kérdések üzleti titkot képeznek, ezért nem nyilatkoznak róla. "Vannak elszámolási kérdések, de ez üzleti titok, nem a sajtóban kell ilyenekkel foglalkozni" – tette hozzá.

Ugyanezt válaszolta arra a kérdésünkre is, hogy az áruházlánc tartozása miatt függesztette-e fel tevékenységét a Török Biztonsági Szolgálat, amely péntekig – tehát éppen a dunakeszi bolt bezárásának napjáig – eddig öt Electro World-boltot őrzött. "A biztonsági szolgálat szerződést szegett azzal, hogy levonult" – válaszolta kérdésünkre, ám nem kommentálta információinkat, miszerint a biztonsági őrök munkájáért az áruházlánc több mint tízmillió forinttal tartozik. A Török Biztonsági Szolgálatnál elkérték elérhetőségeinket azzal, hogy a nyilatkozatra jogosult cégvezető visszahív, de erre a cikkünk megjelenéséig hiába vártunk.

A legutóbbi mérlegadatok szerint csaknem 350 főt foglalkoztató Electro World Magyarország Kft.-nek tizenkét áruháza van, ebből hét Budapesten és a fővárosi agglomerációban működik, a további öt Miskolcon, Egerben, Pécsen, Debrecenben és Nyíregyházán. A cég forgalmát jelentősen megviselte a válság – derül ki a mérlegadatokból (persze nem csak őket: a KSH szerint az idei első nyolc hónapban 3,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom).

Elkopott az árbevétel fele

Árbevétele az idén március 31-én véget ért üzleti évben már csak 10,2 milliárd forint volt, miközben a 2007/2008-as bevétele még meghaladta a 20,4 milliárdot (a társaság áprilistól márciusig számolja, korábban májustól áprilisig számolta az üzleti évét). Igaz, emellett van egy Electro World Dél-buda és egy Electro World Miskolc nevű cég is – ezek az újonnan nyitott boltokat üzemeltetik –, ám árbevételük csupán 730-750 millió forint volt.

A társaság üzemi eredménye három éve mínusz 2,5 milliárd, 2008-ban már mínusz 3,7 milliárd forint volt, és még a legutóbbi mérlegében is 1,19 milliárdos veszteség szerepel. A kötelezettségállománya kis mértékben, 2,78 milliárd forintról 2,81 milliárd forintra nőtt. A cég pénzügyi mutatóiról Nagy Károly András azt mondta: míg az előző tulajdonos idején a legjobb év 2,5 milliárdos veszteség volt, most az egyszeri kiadások nélkül 800 millióra csökkentették a veszteséget, és reális esély van arra, hogy a márciusban végződő üzleti évet nulla közeli eredménnyel zárják.

Nem sikertörténet

Az Electro World magyarországi jelenléte eddig valóban nem volt sikertörténet. Az első üzletét 2002-ben nyitó lánc folyamatosan veszteséget termelt, 2008 őszén még arról volt szó, hogy be is zár a magyarországi üzlethálózat. Végül tulajdonosa, a brit Dixons Group a magyarországi láncot annak teljes, nagyjából másfélmilliárdos adósságállományával együtt tavaly tavasszal egy euróért eladta a ciprusi bejegyzésű EW Electro Retail Ltd.-nek, ami a romániai bejegyzésű TechnomarketDomo Holding érdekeltségébe tartozik.

Az új tulajdonos kétmilliárd forinttal emelte a cég így már 4,058 milliárdos törzstőkéjét, majd az arculat részbeni megtartásával – de rózsaszínbe csomagolásával –  terjeszkedésbe kezdett, az újonnan nyíló Alleeban, Miskolcon és a napokban a Corvin Atriumban nyitottak új üzleteket. A láncnak a dunakeszi bolt bezárásával ismét csak tizenkét üzlete van, de még novemberben megnyílik a győri áruházuk, és az ügyvezető szerint 2013-ra 24-25 áruházból álló hálózatuk lesz.