Ismét bántják a forintot

2010.11.05. 10:47
Folytatódik a hét közepén megindult forintgyengülés. És folytatódhat is, ha a nagy nemzetközi hitelminősítők a magyar adósbesorolás lerontása mellett döntenek. Az eurót pénteken délelőtt 274,5 forint környékén jegyezték, a svájci frank árfolyama a tegnapi 197,77 forintról 203 közelébe gyengült.

Tovább folytatódhat a napokban megindult forintgyengülés, ha a nagy nemzetközi hitelminősítők a magyar adósbesorolás lerontása mellett döntenek - vélte a DowJones amerikai gazdasági hírügynökség. A Standard & Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő szerdán úgy döntött, nem változtat Magyarország besorolásán, azaz fenntartja a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást. Ez az oka annak, hogy a forint továbbra is komoly nyomás alatt van.

Csütörtökön estére az euró jegyzése már kevéssel meghaladta a 273 forintot a nemzetközi piacokon, pénteken délelőtt már 274,58 forintért adták az eurót. Az euró árfolyama a hét elején még 270 forint körül volt.

A forint a svájci frankkal szemben is gyengült: pénteken délelőtt 202,88 forinton jegyezték a frankot, csütörtökön reggel még 197,77 forint volt az árfolyam.

A dollárt 193,79 forinton jegyezték délelőtt, míg csütörtökön délután 191,07 forintot ért. Az euró/dollár jegyzés pénteken 1,4191, előző nap 1,4241 volt. A forint gyengélkedését tehát a külföldi befektetői hangulat nem indokolja, a nemzetközi piacokat optimizmus jellemzi.

A befektetők egyelőre az amerikai Fed szerdán bejelentett monetáris döntéseit emésztik. A nap legfontosabb gazdasági eseménye, a fél kettőkor megjelenő amerikai munkaerőpiaci jelentés lesz. Emellett a függőben levő lakásértékesítések száma is befolyásolhatja délután a piacokat.

A forintgyengülés nem egyedülálló, a cseh korona és a lengyel zloty árfolyama is esett. Azonban a régió két másik devizája a forintnál kisebb mértékben gyengül – írja a Portfolio.hu.