Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Százmilliárd fölött lehet az MVM vagyonvesztése

2010.11.05. 07:32
Meghaladhatja a 100 milliárd forintot a Magyar Villamos Művek (MVM) vagyonvesztése a rossz szerződések miatt, ha az új vezetés nem teszi meg a szükséges lépéseket a vagyonvesztés megszüntetésére, nyilatkozta Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója a Magyar Nemzet pénteki számában.

"Amióta az új vezetés irányítja az MVM-et, hozzáláttunk az összes szerződés, beruházás átvilágításának, s várhatóan az üzleti év végéig valamennyit minősíteni is fogjuk. Az életképtelen, a társaság számára veszteséget termelő szerződéseket megszüntetjük, és megtesszük a szükséges lépéseket azért, hogy az állami vagyonvesztés megszűnjön" - közölte Baji Csaba.

A vezérigazgató szólt arról is: döntöttek arról, hogy az MVM csoport minden meglévő szerződéses jogviszonyt felbont a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting céggel. Ez a cég volt az, amelyik miatt a Vértesi Erőművet 10 milliárd forint kár érte.

Az MVM csoporthoz tartozó Vértesi Erőmű csődegyezségével kapcsolatban a vezérigazgató azt nyilatkozta: a menedzsment kedvező csődegyezséget javasol. Az erről szóló elképzelést várhatóan december elején ismerhetik meg az erőműtársaság hitelezői.     A Kapolyi László másik cégével, a Kárpát Energóval közös erőműprojektre eddig 18,5 milliárd forintot költött az MVM. Most az MVM menedzsmentje döntött a további finanszírozás megszüntetéséről. A vezérigazgató az interjúban azt sem nevezte kizárhatónak, hogy a Kárpát Energo felszámolásba kerül.

Az MVM új menedzsmentje megvizsgálta a Paksi Atomerőmű bővítésének tervét. Most annyi látszik - mondta a Magyar nemzetnek Baji Csaba -, hogy az drágább lesz a tervezettnél.