Parkettre lépett a CIG

2010.11.08. 09:41
Kereskedés indulását jelző csengetésre gyülekeznek a meghívottak a Budapesti Értéktőzsde Kostolány termében: mától a tőzsde újkori történetében először biztosítótársaság részvényeivel is lehet kereskedni.

Röviddel a tőzsdenyitás után 65 milliós forgalommal a harmadik legforgalmasabb részvényként kezdett a CIG Pannónia. A biztosítótársaság papírja 880 forinton áll, vagyis a 938 forintos kibocsátási árfolyam alatt van.

Üdvözölték az indulást

Nagy öröm a CIG Pannónia tőzsdére lépése, hiszen hosszú idő után biztosítót, ráadásul magyar alapításút üdvözölhet - emelte ki Patai Mihály, a BÉT elnöke. Magyar állampolgárok tízezres nagyságrendben döntöttek amellett, hogy bizalmat adnak ennek a papírnak - hangsúlyozta. Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára is örömteli pillanatnak nevezte a biztosító tőzsdei bevezetését.

A megújulási folyamat elején vagyunk, amely a CIG Pannónia számára is nehézséggel jár a különadó miatt - fogalmazott. A különadó azonban cégvezetők számára is vállalható, ha látják, hogy az országkockázat csökken. Varga Mihály szerint a kormány a jövőben azon lesz, hogy minél több papír tudjon a tőzsdén megjelenni, és a lakossági megtakarítások ide is irányuljanak.

Ezt ígértük, most teljesítettük - fogalmazta meg egy mondatban mondanivalójának lényegét Járai Zsigmond, az életbiztosító felügyelő bizottságának elnöke. Elégedettségét fejezte ki, hogy a világgazdasági viharok közepette ilyen jól sikerül a részvényjegyzés. Mint mondta, a harmadik legnagyobb tulajdonosszámmal rendelkező cég ők a tőzsdén, kapitalizációban pedig nagyjából a tizedikek.

Terveiket illetően közölte: szeretnének a B-ből az A kategóriába kerülni, az idei év lezárásával ennek feltételei meg is lesznek, így április környékén átkerülhetnek ide.

Biztosító a parketten

A CIG Pannónia igazgatósága augusztusban döntött a tőzsdei bevezetésről, az októberi részvényjegyzés több mint kilencmilliárd forintot hozott a kasszába.

A régi tőzsde 1864-es alapításától 1948-as bezárásáig a biztosítók részvényei (köztük a Pannónia elődjeként emlegetett Első Magyar Általános Biztosítóé) a bankpapírok mellett a parkett legfontosabb szereplői voltak.

Augusztus végén jelent meg a hír, hogy a CIG igazgatósága döntött a társaság nyilvános részvénytársasággá alakításáról, alaptőke-emeléséről és tőzsdei bevezetéséről, a kérelmet szeptember elején nyújtották be a BÉT-nek. A részvényjegyzés október 11-e és 22-e között zajlott a kisbefektetők számára.

Az októberi tőkeemelés névértéken 434 millió forinttal növelte a Pannónia jegyzett tőkéjét, a 10,85 millió új részvény eladásából 9,3 milliárd forint folyt be a cég kasszájába, amelyet a megfigyelők szerint mintegy négyszázalékos kibocsátói költségek terhelhetnek. A részvények zöme a 938 forintos kibocsátási árfolyamon kelt el, négymillió darabot azonban a kedvezménnyel élő jegyzők 750 forintért vehettek meg.

A 62 millió részvény 20 százaléka került kisbefektetőkhöz (a tőkeemelés mellett 1,5 millió részvényt az alapítók adtak el), így a kezdeti likviditás is biztosítottnak tűnik.

A CIG 2007-ben alakult meg CIG Közép-európai Biztosító Zrt. néven, és a kezdetektől tervezték a biztosító részvényeinek tőzsdei bevezetését. A vállalat igen ambiciózus tervekkel indult, hiszen már az alapításkor piacvezető pozíciót céloztak meg Magyarországon, azt pedig 5 éven belül kívánták elérni. A biztosító 2009 májusában fióktelepet nyitott Romániában, további célja a közép-kelet-európai régiós terjeszkedés.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 79,28 pontos emelkedéssel, 23 284,73 ponton nyitott hétfőn. A legutóbbi, pénteki záró értékéhez képest 0,34 százalékkal erősödött.