Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A kormány leteszi a fegyvert a gázcsatában?

2010.11.09. 08:07
Több ezer forinttal emelkedhetnek a lakossági energiaszámlák, amennyiben a kormány föloldja a nyár óta érvényben tartott áremelési moratóriumot - márpedig az utóbbi napok nyilatkozatai alapján erre lehet következtetni.

Már a kormánypárti politikusok is úgy vélik: elképzelhető, hogy nem sokáig tartható az energiaár-emelési stop, lehetséges, hogy jövőre megszűnik az ármoratórium - nyilatkozott a vasárnapi kormányülés előtt a kormányfő a Hír Televíziónak. Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár szerint megúszhatjuk egy számjegyű százalékos drágulással. A megnyilatkozások némileg meglepőek azután, hogy még nincs fél éve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette az áremelési moratóriumot, és azt az érzetet kelti, mintha a kabinet elkezdte volna óvatosan fölkészíteni a közvéleményt a gáz- és egyéb energiaár-emelésekre – írja a Napi Gazdaság. Egyelőre azonban nem született döntés a gázárról.

Már csak az energiaszektorra kivetett válságadó miatt is mindenképpen a gázárak emelésére lenne szükség a jövő év elején, de a kívánatos emelés mértéke még kérdéses - tudtuk meg szolgáltatói körökből. Az elmaradt, ám a szolgáltatók szerint indokolt idei emelések már milliárdos kiesést jelentenek a társaságoknak. A cégek kivárnak, ám az iparágat az utóbbi hónapokban ért pofonok (áremelési stop, válságadó) miatt a hazai energiaszolgáltatók külföldi anyacégei "iszonyatosan aggódnak" - fogalmazott névtelenül nyilatkozó forrásunk.

A Napi információi szerint a kormány jelenleg az orosz féllel tárgyal, amelynek eredményeképpen egy-két héten belül új megállapodás születhet a földgázszállításokról. Éppen ideje a magyar-orosz gázszállítási megállapodás felújításának, miután a térségben gyakorlatilag már minden ország megtette ezt. A korábbi alku 2015-ig folyamatosan emelkedő magyar kereslettel számolt, ám jelenleg igencsak kétséges az évekkel ezelőtt meghatározott fogyasztási szintek teljesülése. Vélemények szerint a számos területet (energiaárak, Malév, paksi atomerőmű) érintő kormányzati szintű megbeszélések középpontjában a Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő 21,22 százalékos Mol-pakett megvásárlása állhat, és elképzelhető, hogy a kormány minden más területet alárendel ennek. Ezzel együtt lehetséges az is, hogy a magyar fél számára a gázárak tekintetében is kedvezőbb megállapodás születik majd.

A valószínűleg változás előtt álló régi szabályozások szerint már októberben 10-15 százalékos drágulás volt indokolt az importárakban, ami az egyetemes (így a lakossági) tarifákban 10 százalékot közelítő emelést vont volna maga után - tudtuk meg Barta Judittól, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatójától, aki hozzátette: az indokolt árszint októberről januárra is inkább fölfelé módosulhat. A januárban kívánatosnak tartott árváltoztatás tervezett mértékét körülbelül két hét múlva tudják meghatározni a szolgáltatók, egyebek mellett a forint dollárárfolyamának függvényében teszik majd meg javaslataikat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt közölte, hogy a földgázárak jövőbeli alakulásáról további elemzéseket, illetve új adatokat is tartalmazó előrejelzésekkel megalapozott javaslatot kell a kormány elé terjesztenie a nemzeti fejlesztési miniszternek. A szolgáltatókkal folytatott - az árképzési rendszert is érintő - tárgyalások folytatódnak - teszi hozzá a közlemény. Az ármeghatározásra hatással lehet az is, hogy a Gazprom tegnap közölte: európai vásárlóknak a negyedik negyedévben az előző periódus 318 dolláros ára helyett köbméterenként átlagosan 327 dollárért adja a földgázt.

Robin Hood Magyarországon marad

További két évig, azaz 2013. január elsejéig maradna az energetikai cégekre 2008-ban kivetett Robin Hood-adó - derül ki a parlament előtt lévő, a kormány által támogatott módosító javaslatból. Az indoklás szerint a 2008-as törvény hatályát a távfűtött lakóépületek és lakások energiatakarékossági felújításaihoz szükséges források előteremtése miatt kell meghosszabbítani.