Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Fellegi megoldáscsomag nélkül megy Moszkvába

2010.11.09. 08:00
Nem viszi magával az orosz fél által várt, több hazai céget és a magyarországi energiaellátást is érintő „megoldáscsomagot” Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kedden kezdődő moszkvai útjára, értesült a Világgazdaság. A Kremlnek sem tetszik a válságadó.

A Napi Gazdaság szerint a miniszter szerdai és csütörtöki, Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettessel folytatandó tárgyalásain egyrészt az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-pakettjének visszavásárlási módjáról kíván puhatolózni, másrészt ki kívánja kövezni Orbán Viktor útját orosz kollégájához, Vlagyimir Putyinhoz.

A Mol kapcsán a legutolsó hivatalos orosz állásfoglalás az volt, hogy a pakett nem eladó, szakértők szerint azonban nem kizárt, hogy a közlés csak a vételár felhajtását célozta. Azonban a Molról és más nyitott ügyekről is nehezebb lesz egyezkedni, mivel a válságadó bevezetése miatt jelentős mértékben megromlottak Magyarország tárgyalási pozíciói, írta a lap, amelynek szakmai körökben azt mondták, hogy az árbevételre vetített adó ellehetetleníti az itteni Gazprom-érdekeltségeket, és fennáll a veszély, hogy e cégek – a Panrusgáz és a Centrex – számára a bankok nem nyitják meg a következő havi szállításhoz szükséges akkreditívet. Ha pedig nincs pénz, nincs gáz sem.

Nyilván javítaná az orosz fél megegyezési hajlandóságát, ha a válságadó nem vonatkozna a Gazprom-érdekeltségekre, jegyzi meg a Világgazdaság.

A lap emlékeztet arra, hogy a magyar-orosz megoldáscsomagnak ki kell térnie a hosszú távú gázimport-megállapodás meghosszabbításának előkészítésére is, emellett egyeztetni kell a Malév oroszországi tartozásának rendezéséről, esetleges elengedéséről, valamint a Déli Áramlat magyar szakaszának előkészítéséről is.