Jó hozamokat termeltek a nyugdíjpénztárak

2010.11.10. 16:22
Jól teljesítettek a nyugdíjpénztárak 2010. első háromnegyed évében. A kasszák az inflációt 2-6 százalékkal meghaladó reálhozamokat értek el. A 18 nyugdíjpénztár összes vagyona a második és a harmadik negyedév között 2841 milliárd forintról 3047 milliárd forintra nőtt.

A magánnyugdíjpénztárak száz százalékát tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség gyorsjelentése szerint 2009. december 31. és 2010. szeptember 30. közötti időszakban a Növekedési 9,5 százalék, a Kiegyensúlyozott 9,25 százalék, a Klasszikus portfóliók pedig 6,01 százalék átlagos hozamot értek el. Ez néhány tized százalékpontos eltéréssel megegyezik az Index előzetes becslésével.

A kormány által emlegetett veszteségeket – amit a gazdasági válság eredményezett – a nyugdíjpénztárak gyorsan ledogozták. 2008 vége és 2010 szeptembere között a kasszák kezelésében lévő portfoliók értéke 1870 milliárd forintról 3000 milliárd fölé emelkedett, pontosan 63 százalékkal.

 

A nagyobb kockázatvállalás mellett a kiegyensúlyozott és növekedési portfóliók hozamai az állampapír indexek hozamait jelentősen, a növekedési portfólió esetében a Budapesti Értéktőzsde teljesítményét is meghaladták, az idei év eddig terjedő időszakában kiemelkedő reálhozamot biztosítottak a pénztártagoknak.

A Klasszikus portfóliók átlagos hozama 6,01 százalékot, a Kiegyensúlyozott portfóliók 9,25 százalékos, a Növekedési portfóliók pedig 9,5 százalékos átlagos hozamot értek el. A 2010. szeptemberében aktuális - a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett - 3,8 százalékos inflációval összevetve ez azt jelenti, hogy a pénztári portfóliótól függően 2,21 és 5,7 százalék közötti pozitív reálhozamot értek el a vizsgált időszakban.

Az elmúlt évben átlagosan 1,4 forint, az idei év elmúlt 9 hónapjában 1,1 forint befektetési eredmény jutott minden egyes forint pénztári befizetésre. Grafikonunkban zölddel tüntettük fel a referencia hozamokat, kékkel a választható portfóliók átlagos teljesítményét. (Az RMAX index a rövid, egy éven belüli lejáratú, a MAXC index a rövid és hosszú lejáratú papírok együttesen kalkulált hozamát mutatja.)

 

A választható portfóliós rendszer

Lényege, hogy minden nyugdíjkassza úgy kell befektesse a tagjai számláján lévő vagyont, hogy figyelembe veszi a nyugdíjkorhatárig hátralévő évek számát. A tagok ezt a szabályt fölülírva maguk is dönthetnek arról, hogy melyik portfólióba fektessék a pénzüket, egyetlen kivétel van: aki öt évre megközelítette a nyugdíjkorhatárt, a növekedési portfóliót nem választhatja.

Mi van a portfóliókban?

Klasszikus portfólió: alacsony kockázatú befektetésekből áll, szinte kizárólag biztonságos állampapírok alkotják. Itt a megtakarítások szolid ütemben, nagyobb ingadozások nélkül gyarapodhatnak, célja a felhalmozott vagyon megőrzése.

Kiegyensúlyozott portfólió: mérsékelt kockázatú, vegyes összetételű, állampapírok mellett közel egyharmad részben hazai és nemzetközi részvénybefektetéseket is tart. A biztonságos állampapírok hozam teljesítményét jelentősen javíthatja a portfólió magasabb részvényhányada.

Növekedési portfólió: a magas kockázat, kiemelkedő hozam elvén működik; befektetéseit több mint felerészt hazai és nemzetközi részvények alkotják.