Mégsem szűnnek meg az extraadók 2012-ben

2010.11.10. 10:18 Módosítva: 2010.11.10. 12:26
Nem szűnnek meg 2012-ben a válságadók, derül ki a költségvetéshez benyújtott több éves kitekintésből. A dokumentum szerint a bankadóból, hipermarketadóból, telekomadóból, az energetikai adóból és a Robin Hood-adóból 2013-2014-ben is évi 200-200 milliárdot vár a kormány.

2012-ig maradnak az adórendszerben az idén bejelentett és bevezetett válságadók, a bankadó, a hipermarketadó, a telekomadó és az energetikai cégek adója csak átmeneti teher lesz  – hangoztatta eddig a kormány. Ez tükrőzödik az elfogadás előtt álló, illetve már kihirdetett jogszabályokban is. A jelek szerint azonban másképp gondolja a kormány, és legalább 2014 végéig nem törli el sem az idén bejelentett  különadókat, sem a már régebben élő Robin Hood-adót.

Fizetni, fizetni, fizetni

Már buknak a tőzsdén a cégek

A különadókkal érintett tőzsdei cégek mai árfolyamán taszított egyet az extraadók meghosszabbításáról szóló kormányzati anyag. A nyitáskor még emelkedéssel kezdő Mol egy óra múlva 1 százalékos mínuszban járt, a kis csökkenéssel kezdő OTP már 3 százalékos értékvesztést szenvedett el ennyi idő alatt, a tegnapi záróárán nyitó MTelekom 1 százalékos csökkenést mutat.

A 2011. évi költségvetési törvényjavaslathoz tegnap nyújtott be a kabinet egy kitekintést (pdf-formátum), amely azt mutatja meg, milyen bevételekkel és kiadásokkal számol a kormány 2014-ig. A táblázat arról árulkodik, hogy a pénzügyi szektorra kivetett, bankadónak becézett sarc az idei és jövő évi 187 milliárd forintról 2012-ben megfeleződik, és tovább is él, 2013-ban és 2014-ben is 93,5 milliárd forintot szedne be ebből az állam.

A pár hete bevezetett három újabb, válságadónak nevezett különadónál is hasonló a forgatókönyv: 2011-12-ben évi 160-165 milliárdos teher 2013-ra megfeleződik, majd 2014-ben is ennyire számít a kormány.

A Robin Hood-adóként ismert, energiaellátókra már 2009-től kivetett, 20 milliárd forintos bevételt jelentő adó eredetileg már idén év végén megszűnt volna. Az új kormány azonban az adócsomagban már arról rendelkezik, hogy csak 2012 végén törölné el azt. A tegnap benyújtott kitekintésben viszont az látszik, hogy 2014-ig ez az adó is az államkasszát gyarapítja.

Évi 200 milliárd plusz

Összességében tehát a négy plusz egy különadóból a kormány 2013-2014-ben – vagyis akkor, amikor az eddigi kommunikáció szerint már nem is lennének a terhek – 202-202 milliárd forintot szedne be. (Idén hozzávetőleg 370 milliárdot vár ezekből.)

Lapunk megkereste a költségvetésért felelős, Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumot arról, hogy a költségvetéshez készített táblázatoknak vagy az eddigi nyilatkozatoknak lehet-e hinni. A tárca válaszára várunk.

Szíjártó: Teher lesz, válságadó nem

A válságadó 2012 után megszűnik - szögezte le Szijjártó Péter az MTI-nek szerdán. A kormány az érintett ágazatok szereplőivel tárgyalásokat folytat majd "egy új szabályozásról". "Egy új szabályozást szeretnénk majd létrehozni és a jelenlegi becsléseink szerint ez az új szabályozás a jelenlegi válságadókból befolyó bevételnek körülbelül a felét fogja jelenteni bevételként a költségvetés számára" - mondta. A részleteket firtató kérdésre annyit közölt, hogy az új szabályozás az érintett ágazatok arányos közteherviselésben való részvételét lesz hivatott szolgálni; hogy ez milyen formában történik meg, arról még tárgyalni kell.

Káros hatások

Az extraadók ugyan gazdagítják az államot, de több kellemetlen mellékhatásokat is okoznak. Így például – amint arra a Költségvetési Tanács nemrég rávilágított – a 160 milliárd forintnyi három válságadó hatására 60 milliárdnyi terhet az ügyfeleikre áthárítanak a teherrel sújtott cégek, és 40 milliárdnyi beruházást elhalasztanak. A bankadónál az áthárítás nagyobb mértékű lehet. Az extraadókat a nyakukba kapó cégek pedig elbocsátásokkal is reagálhatnak a költségnövekedésükre, a pénzügyi szektorban máris megkezdődött a leépítés, elsőként az Axa Bank fogott hozzá az elbocsátáshoz, de több bank követheti.