Gyárfás
19 °C
35 °C

Milliárdokat nyer a Mecsekérc a vörösiszapon

2010.11.10. 07:35 Módosítva: 2010.11.10. 07:35
Csaknem harmincmilliárdos megbízást kapott a vidékfejlesztési tárcától a Mecsekérc Zrt. Az októberi vörösiszap-katasztrófa nyomán kell kármentesítési munkát végeznie. Az állami társaság tavalyi árbevétele a 7 milliárdot sem érte el, előző vezetője ma a katasztrófát okozó Mal Zrt. egyik állami felügyelője.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) nettó 29,24 milliárd forintért a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt.-t bízta meg a Mal Zrt. ajkai vörösiszap-tározójának gátszakadása okozta károk mentesítésével kapcsolatos feladatok ellátásával, írja a Napi Gazdaság.

A céggel egyedüli ajánlattevőként, hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárás keretében, október 27-én állapodott meg a VM, a tervezettnél 242 millió forinttal magasabb keretösszegben. A cég a munkákba 42 százalékos arányban von be alvállalkozókat - derül ki a VM közbeszerzési hirdetményéből.

A Mecsekérc korábbi vezérigazgatója, Varga József október 19-i hatállyal azért mondott le posztjáról, mert a katasztrófavédelmi kormánybiztos az állami felügyelet alá vont Mal termelésfelügyelőjévé nevezte ki. A Mecsekérc feladata egyebek mellett az iszap, a szennyezett talaj és növényzet begyűjtése, letermelése, tárolása és kezelése, tárolódepók építése, porzásmentesítés, vízminőségi és geodéziai vizsgálatok elvégzése.

A pécsi székhelyű cég tulajdonosa az MNV Zrt., a Mecseki Ércbányászati Vállalat jogutódjaként működik, környezetvédelmi, földtudományi, geotechnikai feladatok ellátásával, köztük veszélyeshulladék-tárolók tervezésével és kivitelezésével is foglalkozik. Tavaly elért 6,6 milliárd forintos nettó árbevétele egymilliárddal haladta meg a 2008-ast, nyeresége 220 millió forint volt.