40 év után nyugdíjba mehetnek a nők

2010.11.11. 14:22
A kormányszóvivő bejelentette, hogy a kabinet döntött, és a nők 2011-től nyugdíjba vonulhatnak 40 év szolgálati idő után. Számítások szerint ez komoly kiadásnövekedést jelent a Nyugdíjbiztosítási Alap számára, aminek a fedezetét a 0,5 százalékpontos járulékemelés teremti meg. Egyelőre még csak a kormány döntött, de hamarosan a parlament is rábólinthat az elképzelésre.

Nagy Anna kormányszóvivő ma jelentette be, hogy a nők nyugdíjba vonulhatnak már 40 év szolgálati idő után is, függetlenül attól, hogy a nyugdíjkorhatárt leérték-e vagy sem - írja a portfolio.hu. A 40 évbe képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele.

A lehetőség komoly terhet jelent, csak jövőre 35-40 milliárd forintos plusz költséggel kell számolni, a fedezetet viszont járulékemeléssel oldja meg a kormány.

A biztosítottak jövőre már nem 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot fognak fizetni, hanem 10 százalékosat, és ez az összeg teljes egészében az államhoz fog befolyni.

Visszavesz a kormány az adócsökkentésből

A 2011-es költségvetés terve eredetileg 721 milliárdos bevételt várt a 9,5 százalékos munkavállalói járulékokból. Ez alapján a fél százalékponttal megemelt járulékszint 38 milliárd forinttal fejeli meg ezt az összeget.

A Fidesz radikális adócsökkentésre vonatkozó ígéretei – illetve az adóemelések kategorikus elutasítása – miatt sem illik a képbe a mostani lépés. Adótanácsadók számításai szerint a tervezett járulékemelés csökkenti az adócsökkentés valódi mértékét, ami így nem éri el az egy százalékot sem.  • Tippek
  • Hírek