Hol vannak a világ legjobb sípályái?

2010.11.11. 07:47
A világ mintegy nyolcvan országában körülbelül kétezer bejegyzett sírégió van, ezek térségében nagyjából hatmillió szálláshely működik. A sírégiók harmada az alpesi havasokban fekszik, a világ negyven legjelentősebb síközpontjaként számon tartott téli üdülőhelyek háromnegyede is itt található, ismertet egy nemrég megjelent szakmai összeállítást Az Utazó című turisztikai magazin.

Elkezdődött a síszezon, a szakmai szervezetek sorra teszik közzé a legjobb, legforgalmasabb síterepről szóló listáikat. Egy svájci cég az előző évi látogatószám alapján rangsorolta a sírégiókat. "Az előkelő első helyet a francia La Plagne foglalja el, amit másodikként az osztrák SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental követ. A dobogó harmadik helyére szintén egy francia terep, a Les Arcs régió iratkozott fel" – írja Az Utazó magazin online kiadása.

A lap beszámol arról is, hogy a vezető német télisportportál, a skiresort.de 1998 óta teszteli és véleményezi a világ sípályáit. A németek a világ síhelyszíneit nem az eladott bérletek, hanem az adott régió összpontszámai alapján rangsorolják. Egyszerre veszik figyelembe a sípályák hosszát, minőségét, hóbiztosságát, pályaválasztékát, a felvonók számát. Az így összeállt lista alapján a legjobb síhely Kaltenbach/Hochzillertal-Hochfügen (Ausztria), a második helyen áll a SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental (Ausztria). Bronzérmesnek a kanadai Whistler Blackcomb került ki.

000 Par2888944

A svájci értékelést a német ranglistával összevetve szembetűnik, hogy míg az előbbi a francia, az utóbbi az osztrák területek felé húz. Egyben azonban megegyezik a két vélemény: a világ sínagyhatalmai (Ausztria, Franciaország, USA, Japán) közül a legfelkapottabb síkomplexumok mindenképpen ebben a két országban találhatók.

Az Utazó magazin csokorba gyűjtött néhány olyan Európán túli síterepet, amelyet szubjektív döntése alapján szintén a legjobbak közé tartozónak ítélt. A névsorban – ami részletekkel és a listákkal itt olvasható – szerepel a chilei Közép-Andokban, 3670 méteres magassában lévő Valle Nevado, a kanadai Whistler Blackcomb, valamint az ausztrál Perisher Blue, ahol június közepétől októberig tart a szezon.