Hétfőn kezdődik a jövő évi költségvetés általános vitája

2010.11.14. 19:40
Hétfőn kezdődik és négy napig tart a jövő évi költségvetés általános vitája a parlamentben. A képviselők a jövő heti ülésszakon egyebek mellett döntenek az Alkotmánybíróság jogkörének módosításáról, a végkielégítések egy részének különadójáról, valamint a legfőbb ügyész jogállásának módosításáról is. Az Országgyűlés várhatóan kedden szavaz a jövő évi adótörvényekről.

Az Országgyűlésben jövő héten hétfőtől csütörtökig tart összesen 30 órás időkeretben a 2011-es költségvetés általános vitája. A képviselők kedden várhatóan kedden választják meg a Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottsága elnökét és tagjait.

Az Országgyűlés kedden dönt a jövő évi adótörvényekről is. A személyi jövedelemadó egységesen 16 százalékos lesz függetlenül a jövedelemtől. A minimálbért keresők adómentessége megszűnik, ám az igénybevehető adójóváírást két év alatt tervezi kivezetni a rendszerből a kormány. Jövőre jelentős adókedvezményt kapnak a többgyerekes családok.

A parlament ugyancsak kedden dönt az Alkotmánybíróság hatáskörének módosításáról szóló jogszabályok, így az alkotmány módosításáról is. Ha a képviselők megszavazzák az indítványt, akkor a taláros testület a jövőben csak akkor foglalhat állást olyan kérdésekben, amelyekről egyébként nem lehet népszavazást tartani, ha az olyan alapjogokat érint, mint az élethez való jog, vagy az emberi méltósághoz való jog.

Az Országgyűlés kedden szavaz egyes végkielégítések megadóztatásáról szóló törvény módosításáról is. A javaslat szerint a nagy összegű végkielégítések meghatározott részének 98 százalékos adóját nem vetik ki a nyugdíjba vonulók járandóságára, egyébként a munkavállalók 3,5 millió forint fölött fizetik meg ezt a terhet, és nem számít bele a szabadságmegváltás. Az állami, önkormányzati vezetők és az állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő cégek vezetői esetében marad a 2 millió forintos határ, és beleszámít a szabadságmegváltás is. A rendelkezés ugyanakkor öt évre, vagyis a 2005-ös adóévre visszamenően lesz hatályos.

Az Országgyűlés kedden dönt az a vámhatóság és az APEH összevonásáról, így a képviselők kétharmadának támogató szavazata esetén 2011. január elsején megalakulhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A parlament ugyancsak kedden módosítja az ügyészek jogállásáról szóló törvényt, így a következő legfőbb ügyész kinevezése már 9 évre szólhat majd.