Kiábrándító az építőipar teljesítménye

2010.11.15. 11:15 Módosítva: 2010.11.15. 11:16
Szeptemberben 2,8 százalékkal volt alacsonyabb az építőipari termelés volumene, mint egy hónappal korábban. Éves összevetésben még durvább, 9,2 százalékos a visszaesés. Ezzel a nyári hónapok óvatos emelkedése szinte teljesen el is tűnt, az ágazat mintegy fél éve az évtizedes mélypontján stagnál.

Az építőipari teljesítmény az ősz elején 9,2 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbi szintet. Ez továbbra is mélyrepülést jelez, a gyenge éves indexben azonban nagy szerepet játszik az előző év szeptemberi egyszeri kiugró eredmény is. Így inkább azt mondhatjuk, hogy az ágazat nem bír talpra állni, és termelési volumene alacsony kibocsátási szinten stagnál – írja a Portfolio.hu.

A KSH gyorsjelentéséből (pdf) kiderül: az év első kilenc hónapjában az építőipar 10,5 százalékkal teljesített gyengébben, mint a tavaly első háromnegyed évben.

 

A KSH közlése szerint a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbi alacsony bázisnál - az adat tartalmazza az épületek szerkezetépítése mellett az azokon végzett szak- és szerelőipari munkákat is. A növekedésben az ipari, a kereskedelmi és a felsőoktatási épületek ebben az évben megkezdett építése is szerepet játszott.

Az egyéb építményeken végzett munkák volumene ugyanakkor továbbra is jelentősen elmaradt az előző évitől: szeptemberben 22 százalékkal kisebb volt a 2009. szeptemberi magas bázisnál. Elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelése esett jelentősen vissza, míg a közműépítéssel foglalkozó szervezetek termelése az egy évvel korábbi szinten maradt. Az egyéb építmények építésének előző évi bővülését okozó, költségvetésből finanszírozott nagy projektek többsége befejeződött.

Rövid bázison sajnos kevésbé vegyes a kép: augusztushoz viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 5,7 százalékkal, az egyéb építményeké 1 százalékkal csökkent. Az év első kilenc hónapjában az épületek építése 5,3, az egyéb építményeké 16,1százalékkal esett vissza – írja a Portfolio.hu.

A kilátások sem fényesek. Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 2,4 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten. A szerződésállomány a 2007-es mélypontján stagnál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 11,7 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 4,3 százalékkal magasabb volt a 2009. szeptember véginél.