Patikamulti érkezik a Tescóba

2010.11.15. 07:50

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy - többek között - a Tesco hipermarketekben működő gyógyszertárak a Penta Invesment közép-európai befektetőcsoport kezébe kerüljenek. A Penta hazánkban az élelmiszeriparban volt eddig aktív (nemrégiben megvásárolták a Kaiser Foodot és a céget hírbe hozták a Gyulai Húskombináttal is), a csoport patikahálózatot Cseh- és Lengyelországban, valamint Szlovákiában működtet.

Most a szlovák Penta-csoporthoz tartozó FarmFaro Kft. egy csapásra jelentősebb magyarországi szereplővé válhat – írja a Napi Gazdaság. Különösen azért, mert nem csak a hiperekben működő gyógyszertárakat szerezhették meg, a GVH hozzájárult ahhoz is, hogy a DrogeryMed 41 tagból álló patikalánca is hozzájuk kerüljön. Egyes városokban így majdnem 20 százalékos lesz a FarmFaro piaci részesedése.

Versenyhatósági szempontból nem kifogásolható az ügylet (a tulajdonszerzésnél már bevezetett korlátozás ráadásul a folyamatban lévő ügyekre nem vonatkozik, ami a GVH mozgásterét is meghatározza). Egészen más azonban a helyzet, ha - mint ahogy azt a kormány javasolja - megszűnnek versenypiaci szereplők lenni a gyógyszertárak.

Ebben az esetben a mostani vétel jó üzlet helyett igazi pénzpocsékolás: a Napi információi szerint ugyanis a vételár nem igazán tükrözi a tranzakció kockázatát. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége nemrégiben a szakminisztériumnak készített véleményezésében a személyi jogú patikusok 2014-ig kötelező többségbe kerülésének tervét egyenesen a kisajátítási eljáráshoz hasonlította. A kényszerértékesítés miatt a ma még értékes üzletrészek - egy átlagosnak tekinthető patika berendezése és felszerelése 25 millió forintos nagyságrendű beruházás - akár teljesen el is értéktelenedhetnek. A Penta számára az egyetlen remény az lehet, hogy az egészségügyi államtitkárság most legalább arra hajlandónak tűnik, hogy meghallgassa a tervezett szabályozást szorgalmazó gyógyszerészi kamarával szembeni ellenvéleményeket.