Újabb fideszes javaslat köthet ki az AB előtt

2010.11.16. 10:52
Ötvenmilliárd forint kötbért spórolhat meg a gazdák számára az a kormánypárti javaslat, amely szerint megállapított vis maior esetén még a rosszul szerződött termelőnek sem kell teljesítenie kötelezettségét.

Átrajzolhatja a hazai agrárszerződések jelenlegi rendszerét az agrárpiaci rendtartást átalakító törvényjavaslat, amely a múlt héten egyhangú támogatást kapott a mezőgazdasági bizottságban - írja a Népszabadság.

A módosítás a felvásárláshoz kötődő termelői jogokat erősíti meg „elháríthatatlan külső ok” bekövetkezése, például elemi csapás esetén. Ha a gazdálkodó a mezőgazdasági szakhivatal által elismert, elháríthatatlan kárt szenved, akkor annak megállapított mértéke szerinti arányban minden további következmény nélkül csökkentheti a felvásárlónak leszállított áru mennyiségét.

A heteken belül hatályba lépő rendelkezés visszamenőlegesen is érvényes lesz. Az előterjesztők szerint a módosítással megszűnik a felvásárlók egyoldalúan előnyös helyzete, a termelés összes kockázatát nem csak a termelő viseli majd.

Jelenleg a termelők hatodának van perrel fenyegető, konkrét problémája. A peresíthető, nem szállított tételek összértéke elérheti az ötvenmilliárd forintot is.

A feldolgozók köreiben felháborodást keltett a tervezett módosítás. Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség elnöke szerint egy ilyen megoldás teljesen ellehetetleníti a szerződéses rendszer további működését, elbizonytalanítja az egész szektort. Más ágazati szakértők szerint a módosítás működésképtelenné teszi a határidős tőzsdei árukereskedelmet, a szerződésekhez kötött egyéb szolgáltatásokat.

A Népszabadság úgy tudja: a rendelkezés – különösen annak visszamenőleges hatálya – miatt alkotmánybírósági kontroll lehetőségét is vizsgálják a kereskedők.