Nagyon jól teljesített a Mol

2010.11.17. 10:24
A Mol a harmadik negyedévben 92,1 milliárd forint nettó eredményt ért el szemben az előző negyedévi 43,2 milliárd forint veszteséggel. A cég pénzügyi helyzetéről reális képet a háromnegyed év ad.

Jóllehet a harmadik negyedévben nagyon jól teljesített a Mol Nyrt., a folyamatokról azonban reálisabb képet fest az első háromnegyed év – mondta Molnár József, a Mol pénzügyi-vezérigazgató helyettese a ma megjelent gyorsjelentést értékelve.

A harmadik negyedévben 58 milliárd forint nem realizált árfolyamnyereség, míg a második negyedévben 96 milliárd forint nem realizált árfolyamveszteség befolyásolta az eredményt. Az első háromnegyed év konszolidált nettó eredménye 67,9 milliárd forint volt, ami 11 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.

Molnár József a Portfolio.hu-nak elmondta: az idei éves várakozásokhoz képest a jövő évre vonatkozóan sem prognosztizálnak jelentős elmozdulásokat. Pozitívan hatott az első kilenc havi eredményre, hogy a kőolaj hordónkénti átlagára a tavalyi 57 dollárról 77 dollárra nőtt, s kismértékben javult a finomítói árrés is. A kőolaj és a földgáztermelés is jobb volt a tavalyinál, és csoportszinten nőtt a késztermék-eladás is.

Negatívan hatott viszont az eredményre az, hogy a horvát leányvállalat, az INA még mindig veszteséget könyvelt el a gázkereskedelmen, miközben a Molnak ki kellett fizetnie a nemrég bevezetett válságadót és az Európai Bizottság határozata alapján a kamatokkal terhelt pótlólagos bányajáradékot. Az előbbi 19,8 milliárd forintot, az utóbbi pedig 35,2 milliárd forintot tett ki, a két tétel teljes mértékben semlegesítette a működési teljesítmény javulásának hatását.

Az INA gázkereskedelemi üzletágának az első háromnegyed évben 33,8 milliárd forint vesztesége volt, amiből 15,9 milliárd forint jutott a Mol-csoportra, a fennmaradó összeg a külső tulajdonosok részesedése.

A petrolkémia üzleti eredménye jelentősen, 17,1 milliárd forinttal javult a tavalyi veszteséghez képest, 5,5, milliárd forintot ért el. A javulás a magasabb termelési és értékesítési volumenek és az emelkedő petrolkémiai árrés eredménye. A beruházások és befektetések értéke 240,9 milliárd forint volt az év első kilenc hónapjában, ami 10,6 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakáé.

A harmadik negyedévi eredményjavulás elsősorban a nemzetközi szénhidrogén termelésből származott, főként a pakisztáni, szíriai földgázmezők, illetve az adriai off shore gázmezők kitermeléséből. Ezek a területek kompenzálták a magyarországi és a horvátországi kimerülő mezők termeléscsökkenését is.

A csoport bevétele az első háromnegyed évben 37 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, s elérte a 3096 milliárd forintot. A harmadik negyedévben a bevétel 1182 milliárd forint volt szemben a tavalyi 922 milliárd, és a második negyedévi 1084 milliárd forinttal.

Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót szerint az eredmény bizonyítja a Mol üzleti modelljének sikerét. Kifejtette, a Mol erős pénzügyi pozíciója tovább javult a finanszírozási források diverzifikációjával és a hitelállomány átlagos lejárati idejének meghosszabbításával.

Az üzemanyag fogyasztás konszolidációjáról Molnár József elmondta, Magyarországon most történik az, ami Szlovákiában már tavaly bekövetkezett. A magyar piacon 11 százalékkal esett vissza a fogyasztás, miközben Szlovákiában már 6 százalékkal nőtt. Tavaly fordított volt a helyzet, akkor Szlovákiában drasztikusan visszaesett a kereslet, miközben a magyar piacon stagnált. Ez is mutatja, hogy Szlovákia gyorsabban reagált a válságra, s úgy tűnik, hamarabb is lábal ki belőle.

A magyar fogyasztás alakulásáról a vezérigazgató-helyettes elmondta, a következő években szolid javulásra számítanak, s minden országban nagyon sok függ attól is, hogyan alakul a jövedéki adóterhelés. A Mol csoport szeptember 30-án 1635 töltőállomást üzemletett.

A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, az értékpapír keddi záró 19 870 ára forint volt, míg az elmúlt tizenkét hónapban 15 075 forint és 23 200 forint között mozgott.