Nagyon várjuk a devizahitelesek védelmét

2010.11.17. 11:13
A Policy Agenda felmérése szerint a havi devizahitel-törlesztő 20 000 forinttal nőtt, az emberek várják az eszközkezelő társaság létrehozását. Abban nem reménykednek, hogy az egykulcsos adó miatt jelentősen nőne majd a nettójuk.

A magyar lakosság jelentős részét közvetlenül vagy közvetve érinti a devizahitelek törlesztőrészletének emelkedése – derül ki a Krausz Péter, Kiss Péter korábbi sajtófőnöke érdekeltségébe tartozó Policy Agenda (PA) és a volt Bajnai-kabinetfőnök Szigetvári Viktor cége, a Szigetvári és Társai Kommunikációs Vállalat közös felméréséből. A lakosság 34 százalékának a közvetlen családjában, 53 százalékuknak a tágabb ismeretségi, rokoni körében van olyan személy, aki devizahitellel rendelkezik, ezek döntő többségének (80, illetve 77 százalékuknak) törlesztőrészlete az elmúlt időszakban jelentősen megemelkedett.

Még többet törlesztünk

A felmérésben megkérdezettek arról számoltak be, hogy átlagosan havi 20 000 forintos pluszterhet jelent az ilyen típusú törlesztési kötelezettségük teljesítése (az augusztusi felmérésben még csak 16 000 forint szerepelt). A válaszadók hozzávetőleg egyharmada látja úgy, hogy még emelkedni fognak a törlesztők, ugyanennyien vannak azok, akik nem várnak jelentős változást. Csökkenésben csupán 15 százaléknyian reménykednek.

A kutatás szerint az emberek többsége nem a belpolitikát tartja felelősnek a devizahitelek kapcsán kialakult helyzetért, hanem a gazdasági világválságot. Az Orbán- és a Bajnai-kormányhoz egyaránt közepes felelősséget rendelnek.

A kutatás során az Orbán-kormány ígéretei között szereplő Nemzeti Eszközkezelő létrehozásáról is kérdezték az embereket. A válaszadók 58 százaléka jónak tartja ezt a kezdeményezést, az MSZP kivételével minden szavazói csoportban többségben vannak a javaslat támogatói (bár a jövő évi költségvetés benyújtása óta köztudott, hogy költségvetési forrásokat nem rendelt a kormány az intézmény mögé, hanem egy mechanizmus felállításáról beszélnek – olvasható a felmérésről készült közleményben).

A Policy Agenda szerint a lakossági várakozások fényében az eddigi elképzelések – amelyek konkrét megoldások helyett inkább egy a bankok és az ügyfél közötti megoldáskeresésről szólnak – valóra váltása komoly csalódást okozhat.

Nem várnak javulást az egy kulcstól

Az egykulcsos adórendszertől nem várnak csodát az emberek – derül ki ugyanebből a felmérésből. "A választók óvatosan értékelik a módosítás következményeit: legnagyobb részük (42 százalék) szerint nem fog változni nettó jövedelmük, hozzávetőleg egynegyednyien vannak, akik csekély emelkedést várnak. Negatív hatásra egyötödnyien számítanak" – olvasható a kutatásról készült közleményben. "Ha az egykulcsos rendszer bevezetésének hatását ötfokú skálán mérjük, akkor a választópolgárok átlagos várakozása 2,0 pont, vagyis nagyarányú jövedelemnövekedésre nem számít a lakosság" – közölte a PA.