Emfesz-eladás: tényleg jogot sértett az energiahivatal

2010.11.17. 17:09
A Magyar Energiahivatal eljárása az Emfesz tulajdonosváltásával kapcsolatban jogszabályba ütközik, dőlt el, miután a jogerős bírósági döntés felülvizsgálatát a Legfelsőbb Bíróság elutasította. A hivatal azonban nem lép addig, amíg meg nem kapta meg az ítélet írásbeli közlését.

Az első- és a másodfok után a Legfelsőbb Bíróság is elmarasztalta a Magyar Energiahivatalt azért, mert tavaly egy nap alatt, saját szabályait is megsértve engedélyezte az Emfesz gázszolgáltató átírását.

Az Emfeszt annak ügyvezetője, Góczi István egy 2004-ben keltezett felhatalmazás alapján adta el mindössze egyetlen dollárért a svájci bejegyzésű RosGas-nak úgy, hogy az előző tulajdonos, a Cipruson bejegyzett Mabofi ahhoz nem járult hozzá.

Ennek ellenére a MEH egy nap alatt jóváhagyta az ügyletet. A határozatot a Mabofi szerint úgy hozta meg a hivatal, hogy mellőzte a vevő tulajdonosi szerkezetének bekérését és az eladó aláírási jogosultságának megvizsgálását. A vitatott adásvételt követően, mandátumának lejárta előtt Horváth J. Ferenc elnök nyugdíjba vonult.

A magyar földgázpiac 25 százaléka került volna veszélybe, ha nem folyik le gyorsan a tranzakció, magyarázta annak idején Góczi István. Szerinte az akkori szabályoknak megfelelően járt el a hivatal.

A Mabofi keresetet nyújtott be emiatt a Fővárosi Bírósághoz, amely jogerősen is hatályon kívül helyezte a MEH korábbi jóváhagyását, és új eljárás lefolytatására kötelezte az energiahivatalt.  Akkor az Emfesz fellebbezett, és a hivatal is az ítélet felülvizsgálatát kérte.

A Mabofi szerdai közleménye szerint ugyanakkor a Legfelsőbb Bíróság hatályban hagyta a jogerős bírói döntést, vagyis a Magyar Energia Hivatalnak újra kellene vizsgálnia a tranzakciót.

A hivatal megvárja az ítélet írásbeli közlését - mondta Vigassy Csaba, a Magyar Energiahivatal elnöki titkárságának vezetője. A hivatal az ítélet elemzését követően a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően jár el.