215 dolgozóját küldi el a K&H

2010.11.18. 13:45 Módosítva: 2010.11.18. 14:11
Hétmilliárdos veszteséggel zárta a harmadik negyedévet a K&H Csoport, a bank eredményét 14,9 milliárd forint összegben rontotta a banki különadó. A K&H eldöntötte: dolgozói 5,8 százalékát bocsátja el.

Néhány nagyobb vállalati hitelügylet jelentősen rontotta a bank eredményét. A bizonytalan gazdasági kilátások és a várhatóan alacsony hitelezési aktivitás miatt 2011-ben a csoport 5,8 százalékkal csökkenti a dolgozók létszámát, azaz 215 munkavállalótól válnak meg - jelentette be Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója.

A könyvvizsgáló iránymutatatása alapján a teljes bankadót a harmadik negyedévben számolta el a bank. A nem teljesítő hitelek aránya az elmúlt negyedévben 7,5 százalékról 8,4 százalékra nőtt a banknál - ismertette Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója, kiemelve ugyanakkor, hogy ez elmarad a bankszektor átlagától. A hitelezésben óvatos akar lenni a bank, ezért 14,2 milliárd forinttal növelte hitelezési céltartalékait, így idén már 31,4 milliárd forint céltartalékot képzett.

Az elmúlt negyedévben az alábbi kategóriák közül egyedül vállalati betétek területén tudta növelni részesedését a bankszektorban a K&H. A hitelezés meglehetősen visszafogott a bank: bár egy év alatt például a lakossági hitelállomány 5,6 százalékkal nőtt a pénzintézetnél, az állomány árfolyamhatástól tisztítva csökkent. A bank elsősorban az alacsonyabb keresletre hivatkozik itt, csakúgy, mint a kkv- és vállalati hitelek tekintetében. A vezérigazgató reményét fejezte ki, hogy jövőre a kilakoltatási moratóriumot megszüntetik.

Már november elején megjelentek a hírek arról, hogy létszámleépítés lesz a K&H-nál. A Napi Gazdaság azt írta: főleg a fővárosban és Pest megyében csökkenhet a K&H-dolgozók száma egy akkor még döntés előtt álló terv szerint.

A bank jövedelmezőségével standard piaci körülmények között komolyabb gond nem lenne - a K&H-csoport 2010. első félévét a 2009. június végi 8,7 milliárd forint után 23 milliárdos adózott profittal zárta -, ám a társaság működési bevételei csak 4 százalékkal növekedtek ezen időszak alatt, írta akkor a lap.