Fegyvereseké lesz a magánpénztári pénz

2010.11.18. 07:43
A rendvédelmi szerveknél dolgozó fegyveres közalkalmazottak kedvezményes szabályokkal mehetnek nyugdíjba. Ennek fejében a foglalkoztatóik eddig többletjárulékot fizettek a nyugdíjalapba, csak idén 77,2 milliárd forintot. Jövőre nem számolnak ilyen kiadással, a pénzt az állami nyugdíjrendszerbe átlépő magánkassza-tagok vagyonából költenék erre.

Jövőre az állam egyetlen fillért sem fizet rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíja után. Azt egy az egyben a magánpénztárból visszaáramló vagyonból fedeznék – írja a jövő évi költségvetés tervezete alapján a Napi Gazdaság.

A rendvédelmi szervekre – pontosabban a fegyveres közalkalmazottakra – eltérő nyugdíjazási szabályok vonatkoznak, sok estben már húsz év szolgálati viszony után jogosultak a teljes jogú öregségi nyugdíjra. Ennek fejében ezen foglalkoztatók többletjárulékot fizetnek a nyugdíjalapba: az idei büdzsé szerint a fegyveresek nyugdíjára 77,2 milliárd forintot fizettek az érintett tárcák.

A két legnagyobb befizető a Belügyminisztérium, illetve a honvédelmi tárca volt 46,2 milliárd és 26,2 milliárd forinttal. Jövőre azonban egyetlen fillért sem fizetnek a szaktárcák a fegyveresek plusznyugdíjára. A kormány azzal számol, hogy az immár 3000 milliárdos pénztárvagyon jelentős része visszaáramlik az állami rendszerbe.

Ebből 450,8 milliárd kerülne a társadalombiztosítási alapba bevételként. Más soron még további nyolcvanmilliárd forint bevételt remél az állam a visszalépők vagyonából – vagyis jövőre 530 milliárdot élne fel magánpénztári vagyonból.

Jövőre a nyugdíjkiadásokra a nyugdíjalap költségvetéséből 3053,7 milliárd forintot terveznek, ami 5,2 százalékkal magasabb az idei előirányzatnál. A növekedés részint a nyugdíjasok számának emelkedéséből, illetve a 3,8 százalékos nyugdíjemelésből következik. Ez utóbbi a 3,5 százalékos tervezett inflációt jelképesen haladja meg – vagyis az emelés inkább a nyugdíjak reálértékének megőrzésére szolgál.